Avstrijska glasbenika na Mladih virtuozih


Festival Ljubljana nadaljuje s serijo koncertov Mladi virtuozi v Viteški dvorani Križank v sredo, 13. januarja ob 19.30. Vsi trije dosedanji koncerti so imeli lep odmev in so dobra spodbuda mladim glasbenikom za njihovo nadaljnje ustvarjanje, saj gojijo osebne, to je individualne koncertne izkušnje, od katerih je odvisna umetniška rast in zorenje slehernega posameznika. Oba umetnika ponujata v poslušanje zelo redko izvajan program, za katerega že moraš biti zelo dobro pripravljen in imeti širša glasbena obzorja.

Philipp Krajnc.jpg

Philipp Kranjc

Četrti koncert v okviru triindvajsete sezone Mladih virtuozov bo tako gostil dva umetnika iz Avstrije. Najprej se bo predstavil avstrijsko-slovenski basbaritonist Philipp Kranjc. Njega naše občinstvo že pozna, saj je v Sloveniji nastopil že leta 2014 z orkestrom Nova filharmonija. Še prej pa je debitiral v Frankfurtski operi, ki velja za eno najboljših v Nemčiji že ves čas, da ne rečemo vse dvajseto stoletje.

Pianistka Anna Magdalena Kokits je ena najobetavnejših pianistk v Avstriji, ki se je kmalu po zmagah na domačih in mednarodnih tekmovanjih uveljavila tudi na pomembnih koncertnih odrih.

 

Anna-Magdalena-Foto-Nancy-Horowitz.jpg

Anna Magdalena Kokits

Avstrijsko-slovenski basbaritonist Philipp Kranjc, rojen v Salzburgu leta 1991, je študiral v rodnem mestu. Po študiju solopetja na Univerzi Mozarteum pri Marthi Sharp in mojstrskih tečajih pri Judith Lindenbaum in Thomasu Heyerju se šola na Visoki šoli za glasbo v Frankfurtu pri Thomasu Heyerju. Angažiran je bil pri izvedbi Mozartovega Rekviema, pri Bachovih Pasijonih po Janezu in Mateju ter v Stabat Mater J. Haydna v Salzburgu, Bonnu, Heilbronnu in Frankfurtu. Nastopil je že v operah Seviljski brivec, Don Juan, Pepelka, Figarova svatba in Beg iz seraja.

Basbaritonist se bo predstavil s samospevi Ralpha Vaughana Williamsa (Potepuh, Ogenj ob cesti, Neskončna sijoča nebesa, Svetel je zven besed – iz cikla Popotne pesmi); Roberta Schumanna (Ubogi Peter, Dva grenadirja, Mesečina); Franza Schuberta (Popotnik, Vandrovčeva nočna pesem I in II); Carla Loeweja (Rimar Tom, Gospod Oluf) ter Ferruccia Busonija (Mefistova pesem). Na klavirju ga bo spremljal Hedayet Djeddikar.

Anna Magdalena Kokits, rojena leta 1988 na Dunaju, je danes ena najobetavnejših pianistk v Avstriji. Leta 2013 je diplomirala na Dunajskem konservatoriju v razredu Alejandra Geberovicha.  Po zmagah na avstrijskih in mednarodnih tekmovanjih se je hitro uveljavila na pomembnih koncertnih odrih. Poleg uspešnih solističnih nastopov na priznanih festivalih v Avstriji, Švici, Italiji, na Nizozemskem, v Nemčiji in Grčiji je kmalu odkrila še ljubezen do komorne glasbe. Med letoma 2007 in 2014 je s čelistom Alexandrom Gebertom redno nastopala v dvorani Dunajskega glasbenega združenja. Kot dokument njunih nastopov je letos izšla zgoščenka.
Anna Magdalena Kokits se posveča klasični in sodobni glasbi, pri čemer tesno sodeluje s priznanimi skladatelji, kot so Richard Dünser, Tomasz Skweres, Helmut Schmidinger, Thomas Larcher, Christoph Renhart in Lukas Haselböck.
Njeno posebno zanimanje velja neznanim in pozabljenim delom. Trenutno za založbo Capriccio prvič snema celotni opus za klavir judovsko-avstrijskega skladatelja Ernsta Tocha (1887–1964) ter sodeluje pri snemanju za zgoščenko, posvečeno Mieczysławu Weinbergu (1919–1996).

Obetavna pianistka bo zaigrala dela Dariusa Milhauda (Trije kapriči v slogu raga); Richarda Dünserja (Nokturno, prva izvedba v Sloveniji); Heinza Karla (HK »Nali« ) Gruberja ( Šest epizod (iz prekinjene kronike), op. 20 za klavir solo) ter Georgea Gershwina (Rapsodija v modrem, priredba za klavir solo).

Koncert je nastal v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom v Sloveniji.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja