Letos z Dela brez dela 36 zaposlenih


IO (Izvršni odbor) Aktiva novinarjev Dela se je v predprazničnih dneh srečal z vodstvom družbe Delo – zaradi dosedanjih odpuščanj novinarjev in kadrovskih načrtov v letu 2016.

IMG_9919.JPG

“IO Aktiva se namreč nikakor ne more strinjati z dosedanjim načinom odpuščanj. Posledice takšnega ravnanja bodo dolgoročne: okrnjene novinarske vsebine ter močno poslabšane delovne razmere in odnosi v hiši, ki ne motivirajo novinarjev in ne spodbujajo k ustvarjalnemu delu. Kvečjemu nasprotno. 

Takšne poteze so po naših ocenah problematične tudi zato, ker še vedno nista znani strategija podjetja in reorganizacija uredništva. Vodstvo družbe je pojasnilo, da se bodo odpuščanja v 2016 nadaljevala, predvidoma 36 na ravni družbe; od tega približno 10 v administraciji, nekaj bo upokojitev. Svojih dosedanjih potez ne nameravajo spreminjati, tudi ne glede aktualnih odpustitev v kulturni redakciji. 

IO Aktiva novinarjev Dela je vodstvo družbe Delo ponovno pozvalo k bolj premišljenim, preglednim in dolgoročno usmerjenim kadrovskim odločitvam,” opozarjajo nekdanji kolegi z Dela.

Glede na izrečeno številko 36 na ravni družbe, od tega 10 v administraciji ter nekaj upokojitev, je več kot očitno, da bo kmalu izgubilo službo najmanj deset, verjetno pa kakih petnajst ali celo še več novinarjev Dela oziroma vseh njegovih edicij ali prilog.

Omenili smo že oziroma je objavljena v protestu številka približno 580 samozaposlenih (prekarnih) novinarjev z vsemi pogoji za redno zaposlitev, medtem pa je bila za leto 2016 izrečena ugotovitev ali napoved, da so družboslovci, torej tudi diplomanti Fakultete za družbene vede smeri novinarstva nezaposljivi.

Zato so tamkajšnji profesorji tako tiho. Dajejo diplome študentom, ki nikogar ne zanimajo. Ampak potem bi morali najprej problematizirati svoj obstoj, tega pa ne bodo nikoli, saj bi se morali ukiniti.

Marijan Zlobec


2 odziva na “Letos z Dela brez dela 36 zaposlenih”

 1. Marijan, ideja: ali bi mogoče za vse nezsposljive ustanovil zasebno akademijo, podiplomska raven, za spletno novinarstvo? v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje, bi mogoče nekaj izgubljenih duš našlo kruh …

 2. Za goljufanje še ni ovir!?
  DNEVNIK, 5. januar 2016
  Ali to niso »naši ljudje«, sodržavljani oziroma delojemalci, da se jih v Sloveniji lahko pod vsemi vladami goljufa in se jim krši ustavne lastninske pravice, da se jim lahko prikrito ne plačuje njihovih zasluženih socialnih prispevkov?
  V TV Dnevniku, 30. decembra 2015; več kot 400 milijonov evrov neplačanih socialnih prispevkov! Koliko je prizadetih Slovencev, tudi družin in volivcev?
  Goljufija brez primere, ki se kar nadaljuje! Bivši predsednik ustavnega sodišča dr. Ernest Petrič je javnosti jasno povedal: »To je goljufanje ljudi!«
  Sramota Slovenije pred civiliziranim svetom, kjer tega skoraj ne poznajo. V Avstriji, Italiji ipd. politiki in stroka vedo, kaj je goljufija in tudi kaj je njihova odgovornost do državljanov. Tam goljufijo delojemalcev sanirajo in kršilce sankcionirajo z učinkovitimi zakoni.
  V demokraciji odgovorni politiki torej vedo, da gre za »naše ljudi«, pri nas pa žal očitno še ne!
  Kršenje ustavnih lastninskih pravic navadnih državljanov je bilo in je še eklatantno tudi pri lastninjenju!
  Še vedno imamo v Sloveniji dve vrsti državljanov, privilegirane in oškodovane, brez pravice do zaslužene lastnine po ustavi?
  Kaj počno in poreko ustvarjalci in varuhi ustave in poštenja?
  Zakaj za goljufanje navadnih državljanov politika še ni postavila pravih »ovir«!?
  Tudi SDK ne bi pomagala, če »mižita« pravna država in javna morala!
  Kaj pa o goljufijah in kršenju ustavnih lastninskih pravic menijo sodržavljani, volivci?
  Franc Mihič, Ribnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja