Ljubljana z novoletnim koncertom


Tradicija novoletnih koncertov v Cankarjevem domu se nadaljuje. Vedno je v Gallusovi dvorani gost simfonični orkester Slovenske filharmonije; tako bo tudi 1. januarja ob 18. uri, ko bo dirigent Alexander Drčar, solistka Margareta Klobučar, sopran, koncertni mojster pa Miran Kolbl.

margareta_klobucar1

Sopranistka Margareta Klobučar

Skoraj vse je valček!

Slovenska filharmonija napoveduje na svojem tradicionalnem novoletnem koncertu priljubljeno in všečno glasbo. Poseben poudarek bo namenjen valčkom. Glasbeniki bodo koncert začeli s popularnim Povabilom na ples, ki ga je kot rondo za klavir solo leta 1819 napisal Carl Maria von Weber in ga posvetil svoji mladi ženi Carolini, ter občinstvo tako povabili na dvourno glasbeno druženje, ki bo veselo zaokrožilo vzneseno novoletno praznovanje.

Probram bo obsegal v prvem delu: Carl Maria von Weber, Povabilo na ples, rondo, op. 65 (orkestracija H. Berlioz), Leonard Bernstein, Valček iz Divertimenta za orkester, Peter I. Čajkovski, Cvetlični valček iz baleta Hrestač, Johann Strauss ml., »Mein Herr Marquis« (Moj gospod markiz), arija Adele iz operete Netopir, Jaques Offenbach, Veliki valček iz opere Renske nimfe, Dmitrij Šostakovič, Valček št. 2 iz Suite za promenadni orkester, Charles Gounod »Ah! Je veux vivre« (Ah, hočem živeti), arija Julije iz opere Romeo in Julija, Franz von Suppé, Uvertura k opereti Lepa Galateja.

V drugem delu koncerta pa še: Massimo Picchioni, Oklepnica Sicilija, Svečana koračnica na teme iz opere La Boheme (po glasbeni predlogi G. Puccinija), Amilcare Ponchielli, Ples ur iz opere La Gioconda. Gaetano Donizetti, »O luce di quest’anima« (Ah, luč te duše), arija Linde iz operne melodrame Linda Chamoniška, Josef Strauss, Glasba sfer, valček, op. 235, Bojan Adamič, Scherzo – Potrkan ples, Émile Waldteufel, Drsalci, valček, op. 183 in Johann Strauss ml., Pomladni zvoki, valček za sopran in orkester, op. 410.

SF_orkester

Orkester Slovenske filharmonije bo vodil Alexander Drčar, ki je dejaven predvsem na glasbeno-gledaliških odrih avstrijskega in nemškega prostora. Kot stalni gost veliko sodeluje z dunajsko Ljudsko opero in tamkajšnjim Komornim gledališčem, pa Deželnim gledališčem v Linzu, gledališčem v Ulmu. Margareta Klobučar je mlada hrvaška sopranistka, uspešno uveljavljena na opernih odrih Avstrije in Nemčije. Bila je finalistka tekmovanja Belvedere na Dunaju in Ondine Otte v Mariboru, na tekmovanju v Deutschlandsbergu je osvojila prvo nagrado. Od leta 2001 redno sodeluje z opero v Gradcu, kjer je poustvarila like iz Mozartovih, Donizettijevih, Verdijevih in Straussovih del, posveča pa se tudi  opereti. Kot gostja je pela v Innsbrucku, Celovcu, Zagrebu, Berlinu, Hamburgu, Linzu, Pragi, Marseillu, Stuttgartu, Bregenzu in Zürichu.

images

Mariss Jansons

Novoletni koncert v Ljubljani je dolg že desetletja in je eden izmed mednarodno prepoznavnih glasbenih dogodkov prvega dne novega leta, tako kot so podobni koncerti na Dunaju, v Benetkah, Rimu…Malokdo ve, da so poleg slovitega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov – tokrat bo dirigent Mariss Jansons – istega dne na Dunaju še trije drugi novoletni koncerti: ob isti uri koncert Strauss Festival Orchester Wien v Koncertni hiši, Dunajskih simfonikov zvečer prav tako v Koncertni hiši s tradicionalno vsakoletno izvedbo Beethovnove Devete simfonije ter še koncert Wiener Schubert Ensemble s solisti v frančiškanski cerkvi. Prav tako je manj znano, da je slavni novoletni koncert DF že tretji; po prvem 30. in drugem na silvestrski večer. Prav tako imajo Dunajski simfoniki svoj prvi koncert z Beethovnom že 30. in drugega na večer svetega Silvestra, medtem ko nastopa Schubertov ansambel prav tako trikrat in še drugod, kot v t. i. Beethovnovi cerkvi v dunajski fari Alservorstadt.

imgresize.php

James Conlon

V Italiji je najbolj znan novoletni koncert v gledališču La Fenice v Benetkah. Opernemu ansamblu bo dirigiral James Conlon, nastopila pa bosta še sopranistka Nadine Sierra in tenorist Celso Albelo. Izvajali bodo dela Dvoraka, Verdija, Rossinija, Puccinija, Donizettija, Gounoda in Johanna Straussa ml.

imgresize.php

Sopranistka Nadine Sierra

V Italiji je prav tako izredno priljubljen božični koncert v cerkvi svetega Frančiška v Assisiju, ki ga bo italijanska nacionalna televizija (RAI 1) predvajala na božič (po papeževem nagovoru Urbi et Orbi). To bo že njihov trideseti božični koncert. Tokrat bo nastopil Simfonični orkester RAI iz Rima pod dirigentskim vodstvom Stevena Mercuria ter še z dvema zboroma: otroškim I piccoli musici in Coenobium vocale.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja