Ana Netrebko potrdila koncert na 64. Ljubljana Festivalu


Slavna ruska sopranistka, operna in koncertna pevka Ana Netrebko je sedaj in do konca leta angažirana v milanski Scali, kjer poje naslovno vlogo Device Orleanske v zgodnji Verdijevi operi Giovanna d’Arco. Vmes je skočila še na jubilejni in dobrodelni koncert v okviru Ravennskega glasbenega festivala v Forliju, kjer se je srečala še z direktorjem Festivala Ljubljana Darkom Brlekom, da utrdita sicer že napovedano njeno gostovanje na prihodnjem 64. Ljubljana Festivalu 2016, o čemer smo že pisali.

 

20151211_224311_001-1.jpg

Še enkrat je potrdila svoj prihod v Ljubljano, datum pa bo predvsem odvisen od njenih nastopov v Salzburgu in klavzul v pogodbi, v kateri domači organizator od svojih glavnih solistov neredko zahteva vzdržnost in nenastopanje zunaj programa samega festivala še kje drugje. A kot je znano, se salzburški festival konča konec avgusta, ljubljanski pa sega še v september, prav tako pa se ljubljanski začne že poprej v juniju.

20151211_223424.jpg

Koncert v Forliju je organiziral mednarodni festival v Ravenni, ki ga umetniško vodi žena slavnega italijanskega dirigenta Riccarda Mutija Cristina Mazzavillani Muti. Dirigent je z njim kot pianist obeležil dvajsetletnico, odkar je kot klavirski spremljevalec na podobnem koncertu spremljal slavnega in žal že pokojnega italijanskega tenorista Luciana Pavarottija.

Cristina-Mazzavillani-Muti.jpg

Cristina Mazzavillani Muti je izjemno sposobna voditeljica Ravennskega festivala in Koncertov prijateljstva ter po svoje razbremenjuje samega Riccarda Mutija pri njegovih nastopih. Tokrat je pripravila koncert v športni dvorani v Forliju. Ana Netrebko je v Forli prišla s svojim partnerjem, tenoristom Yusifom Eyvazovom, s katerim pa načrtuje tudi koncert prihodnje poletje v Ljubljani.

Sam koncert je bil dobrodelen v korist Centra miru Annalena Tonelli v sodelovanju Ravennskega festivala, občine Forli in zavarovalnice pod geslom Ostanimo humani. Koncert je bil še ob jubileju sprejema deklaracije o človekovih pravicah ter v spomin na pred kratkim preminulega don Daria Ciana, ustanovitelja in voditelja psihiatrične komune (Comunita di Sadurano), ki sprejema na zdravljenje najzahtevnejše duševne bolnike.

 

Muti_Pavarotti_1995-e1449755952174.jpg

Riccardo Muti je že tedaj skupaj z Lucianom Pavarottijem spoznal pomen in dragocenost Cianijevega dela in tako sta 22. decembra leta 1995 organizirala dobrodelni koncert v isti športni dvorani Palafiera, ki se ga je udeležilo 6000 ljudi, podobna pa je bila udeležba še tokrat v PalaCredito di Romagna.

152132669-8ef7f282-75aa-4b2f-906b-78c95b53c4cb.jpg

Ana Netreblo je nastopila s tenoristom Yusifom Eyvazovom, pridružila pa se jim je še mlada sopranistka Eleonora Buratto, ki je sicer študirala pri Pavarottiju in jo je Muti želel imeti oktobra v Modeni na koncertu v počastitev spomina – osemdesetletnice Luciana Pavarottija.

 

Eleonora_Buratto_ph_Francesco-Squeglia_1-1-e1449756000444.jpg

Eleonora Buratto

Eleonora Buratto je dodala svoj delež k programu  v spomin na Puccinija, ki mu je sicer Ravennski festival pripravil kar tri koncerte. Tokratni je imel skupni naslov Recital Pucciniano – Un progetto per Boheme (Trilogia d’autunno Dedicato a Puccini).

Koncert je obsegal samo Puccinijeve opere; najprej ariji Vissi d’arte z Eleonore Buratto in E lucevan le stelle z Yusifom Eyvazovom iz Tosce. Ana Netrebko je najprej zapela Un bel di, vedremo iz Madama Butterfly, Buratto Tu che di gel sei cinta iz Turandot,  Eyvazov Che gelida manina in Netrebko Si. Mi chiamano Mimi iz La boheme. Buratto je potem zapela In quelle trine morbide iz Manon Lescaut, Eyvazov Nessun dorma iz Turandot, Buratto D’onde lieta usci ter Eyvazov in Netrebko v duetu O soave fanciulla iz La boheme. Vse pevske nastope je pri klavirju spremljal Riccardo Muti.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja