Po Scali nova sezona še v Neaplju


Po odprtju nove operne sezone v milanski Scali je bil sinoči njen začetek še v slavnem neapeljskem gledališču San Carlo. Če je v Milano prišel predsednik vlade Matteo Renzi, je v Neapelj prispel predsednik Republike Italije Sergio Mattarela, ki je bil sicer v prejšnjih dneh okupiran v Rimu ob jubileju v Vatikanu. Medtem ko v Milanu publika italijanske himne ni zapela, je bilo v Neapju drugače: tam jih ni bilo sram peti. V Neapelj pa je, tako kot v Milano, prišel italijanski kulturni minister Dario Franceschini. Cene vstopnic so bile nižje kot v Mianu, (“le” od 100 do 800 evrov).

images.jpg

Na moj komentar na FB, da je investiranje v kulturo državna in evropska dolžnost, objavljen po nagovoru italijanskega predsednika ob prihodu v San Carlo, češ da nas kultura združuje in prispeva k miru ter nekaterih pripombah, da je treba investirati v kulturo, ne pa ji nenehno krčiti sredstva, kot to že deset let počnejo v Italiji, se je usul plaz nadaljnjih komentarjev.

215040224-c5cf7055-7c4a-46a6-9461-cd55bf9c58a7.jpg

V Italiji namreč niso pričakovali, da se bo v italijansko polemiko vključil nekdo iz Slovenije, ki pa ima za naslovno sliko svoj portret v družbi slavnega indijskega dirigenta Zubina Mehte, ki je bil slučajno tokratni dirigent Bizetove Carmen v Neaplju.

medium_151213-2130e10_to131215pol_41003_MGTHUMB-INTERNA.jpg

Carmen je odlikovala posebna scenografija, sestavljena iz dvanajst tisoč lučk (Hugo Gargiulo), kar pa so nekateri ocenili kot da to ne prikazuje španskega ambienta in še posebej ne atmosfere Sevilje, prav tako pa režiser Daniele Finzi Pascha na odru ni prikazal dovolj strasti dveh mladih ljudi (Don Jose je bil Brian Jagde).

292691-thumb-rrtv-sancarlocompleto.jpg

Nekateri so imeli pripombe na izbor interpretke glavne vloge (Maria José Montiel), češ da se že v svoji prvi ariji L’amour est un oiseau rebelle ni izkazala. Kostumografka  Giovanna Buzzi je izbrala kontrast štirih barv, za vsako dejanje svojo; rumeno, belo, črno in rdečo, v režiji pa nekateri niso videli nič posebnega ali novega.

292687-thumb-rrtv-carmenjetaime.jpg

Zubin Mehta se je že na tiskovni konferenci pred premiero spomnil svojega prvega srečanja z Neapljem, ko je imel komaj osemnajst let in je z ladjo iz Indije prvič prispel v Evropo.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja