Vlado Kreslin dvakrat razprodan


Cankarjev dom je 15. in 16. decembra napovedoval dva tradicionalna  prednovoletna koncerta Vlada Kreslina z naslovom Moji dnevi in s predstavitvijo novega albuma Če bi midva se kdaj srečala. Žal za tiste, ki še nimajo vstopnic sporočajo, da sta oba koncerta že razprodana, ne dodajajo pa, ali bodo organizirali še tretjega.

 

OV7A2306.jpg

Vlado Kreslin poleti v Križankah, vse foto Festival Ljubljana na njihovem koncertu na 63. Ljubljana Festivalu

Nastopili bodo Mali bogovi, Beltinška banda; blues projekt: Guissé-Kreslin-Leonardi; Vokalni ansambel Reunion. Vlado Kreslin bo, kot rečeno, predstavil novi album Če bi midva se kdaj srečala, raznovrsten in pester, kot so njegovi dnevi, ko potuje s celine na celino, iz vasi v mesta, ko igra in sodeluje s slovenskimi, bosanskimi, kubanskimi, katalonskimi, italijanskimi ali makedonskimi glasbeniki. Vsi ti sodelujejo na albumu, med njimi tudi letošnja gosta.

 

OV7A2390.jpg

 

Zasedbo Guisse Kreslin Leonardi sestavljajo Vlado, Igor Leonardi in brata Guisee, izvrstna senegalska kitarista in pevca. Njihova glasba je topla in srčna, kot da se je rodil »afriško-prekmurski blues«.

 

OV7A2488.jpg

Vokalni ansambel Reunion združuje več kot sto pevk in pevcev, ki so se z zborovskim petjem srečali v otroštvu na solkanski osnovni šoli in po večini z njim prekinili vse do ponovne združitve ob jubileju nekdanje zborovodkinje Jožice, leta 2014. Zato se imenujejo Reunion kot ponovna združitev. Marca 2015 je umetniško vodenje sestava prevzel zborovodja, skladatelj in dirigent Radovan Kokošar. Poleti smo jih že slišali v Križankah in so prava popestritev skupnega glasbenega dogajanja.

 

OV7A2916.jpg

 

Vlado Kreslin, slovenski kantavtor, pesnik in skladatelj se je rodil 29. novembra leta 1953 v Beltincih. Glasbeno kariero je začel leta 1970 kot bobnar v svojem prvem bandu Apollo. Sledile so skupine Špirit group (Murska Sobota) (1973), Horizont (Ljubljana) (1975-78). Leta 1980 je zmagal na slovenski popevki s skladbo Dan neskončnih sanj. Tri leta kasneje se je priključil skupini Martin Krpan; ta je po nastopu z Bobom Dylanom leta 1991 razpadla. Kreslin se je zatem z Beltinško bando posvetil ljudski glasbi in povzročil pravi preporod etno glasbe na Slovenskem. Sčasoma se je vrnil k avtorski glasbi z zasedbo Mali bogovi.

 

OV7A2790.jpg

 

Je avtor vseh besedil, ki jih je uglasbil sam ali pa v sodelovanju s skladateljem in kitaristom Mirom Tomassinijem, s katerim sodeluje od Tiste črne kitare leta 1985. Vlado Kreslin mnogokrat sodeluje s tujimi in mlajšimi domačimi glasbeniki. Že od leta 1992, običajno v začetku decembra, v Cankarjevem domu prireja tradicionalne koncerte z gosti. Leta 2005 je izšel trojni CD/DVD Koncert, ki vsebuje glasbo s šestih koncertov. Kreslin poje tudi v svojem domačem govoru, v prekmurščini. Je član Društva slovenskih pisateljev.

Vlado Kreslin pa nima rednih koncertov le v Cankarjevem domu, ampak že vsako poletje poprej v Poletnem gledališču v Križankah, tako kot je nastopil pred meseci na 63. Ljubljana Festivalu. Na ljubljanski festival ga je prvi povabil njegov direktor Darko Brlek in očitno se je tradicija tako prijela, da njegovi koncerti trajajo že štiriindvajset let, verjetno pa bo Kreslin v Križankah nastopil tudi prihodnje leto. Za srebrni jubilej!

Vlado Kreslin z vokalno skupino Reunion

Dodajam nekaj misli o Kreslinovem že štiriindvajsetem nastopu v polnem Poletnem gledališču v Križankah. Lani sem pisal o Vladu Kreslinu s svojo prekmursko dušo. Med drugim je bilo rečeno: “Kreslin ima v bistvu nekaj preprostih prijemov, kako občinstvo pritegniti, da naredi zunanji vtis in efekt. V resnici ima Vlado Kreslin dušo. O duši pa je znal marsikaj lepega povedati že veliki Tolstoj, kaj šele Dostojevski! Iz te duše izhaja tako melos kot občutenje sveta in sicer bolj lokalnega, zlasti prekmurskega življenja, tako da se občinstvo, ki mnoge Kreslinove pesmi zna na pamet, s tem svetom zlahka identificira, čeprav ni »od tam.« Vtis je bil, kot da bi v polnih Križankah vsaj za uro ali dve vsi radi bili »Prekmurci«. Koliko melodij je čisto njegovih in koliko ne, koliko besedil je sam napisal in koliko kdo drug, morda ni bistveno vprašanje, če vse skupaj »nastopa« kot pristna »štimunga«. ” To petje ljudi v Križankah se je letos ponovilo, ne čisto forte, ampak vsaj mezzoforte.

 

OV7A2509.jpg

 

In če sem lani zapisal, da Vlado Kreslin morda iz leto v leto preveč ponavlja iste obrazce in rituale ter morda premalo poskrbi za vsakokratno spočetje kakšne nove melodije, ki še ni v ušesih, bi letos lahko zapisal podobno. S to razliko, da je vendarle poskrbel za novost; če je lani imel na odru še Big band Nova iz Nove Gorice pod dirigentskim vodstvom Damjana Valentinuzzija, je letos pripeljal zelo številčen mešani pevski zbor oziroma vokalni ansambel Reunion, ki je njegov nastop popestril, obogatil in mladostno energetsko začinil kot bi ga lahko le malokdo. Ta Kreslinova poteza je bila odlična.

Marijan Zlobec

 

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja