Pianist Gadžijev zmagal na Japonskem


Z  Japonske je prišla vest, da je mladi slovenski pianist Aleksander Gadžijev, ki je sredi novembra, tik pred odhodom na tekmovanje v deželi vzhajajočega sonca, nastopil na recitalu v okviru programa Cankarjevega doma, postal zmagovalec cenjenega mednarodnega pianističnega tekmovanja v Hammamatsuju, ki poteka trienalno od leta 1991 dalje.

Aleksander Gadžijev je prejel prvo nagrado, nagrado občinstva in nagrado župana Sappora. Najbolj dragocena nagrada pa bodo organizirani koncerti, ki bodo laureatu omogočili mednarodni preboj na prestižna prizorišča: japonska in mednarodna turneja v naslednjem letu, nastopi na vidnih glasbenih festivalih in koncerti z orkestri.

 

Gadjiev-Japonska1

Enajst žirantov, med katerimi je bila tudi legendarna Martha Argerich, je med 449 prijavljenimi posnetki pianistov iz 42 držav izbralo 85 tekmovalcev.

 

Gadjiev-Japonska3

72 jih je pripotovalo na Japonsko in se pomerilo v treh etapah. Nocoj, 8. decembra, se bodo nagrajenci predstavili na recitalu v Tokiu, Aleksander bo izvedel Chopinovo drugo klavirsko sonato, ob kateri smo uživali že na recitalu v Ljubljani.

Gadjiev-Japonska 4

Aleksandra Gadžijeva (1994, Gorica, Italija) spremlja glasba že od ranega otroštva.V svet glasbe ga je pri petih letih najprej popeljala njegova mama, klavirska pedagoginja in pianistka Ingrid Silic. Od sedmega leta dalje šolanje nadaljuje na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici (Italija) v razredu svojega očeta Sijavusa Gadžijeva. Udeležil se je številnih tekmovanj, kjer je vedno presenetil z najvišjimi ocenami ( Minerbio 2002, Castiglion Fiorentino 2003, Ravena 2004, Primorsko pianisticno tekmovanje 2006, 2007 ).

 

Gadjiev2-Japonska.jpg

Na zadnjem državnem tekmovanju v Ljubljani je osvojil 100 točk. Že od malih nog stopa na koncertni oder : pri devetih letih je izvajal Hajdnov concert v C – duru s šolskim orkestrom Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, pri enajstih pa je v Gorici imel svoj prvi samostojni recital.Sledili so samostojni koncerti v Novi gorici, Čedadu, Torinu, Feldkirchnu,  Trbižu in Ljubljani. Posebno odmeven tako priobčinstvu kot pri kritiki je bil njegov zadnji concert v Trstu, ki ga je imel v sklopu abonmaja pod naslovom le musiche dell’ imperatore (cesarjeve glasbe).

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja