Na Mladih virtuozih kontrabasist in kitaristka


Tretji koncert v okviru triindvajsete sezone Mladih virtuozov gosti dva umetnika iz Slovenije. Kontrabasist Todor Marković in kitaristka Jana Fridau sta oba večkratna nagrajenca državnega tekmovanja TEMSIG, uspešno pa se udeležujeta tudi mednarodnih tekmovanj. Koncert bo v sredo, 9. decembra, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank.

Todor Marković

Kontrabasist Todor Marković (1997) je trenutno študent 3. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu svojega očeta Zorana Markovića. Najprej se je učil violončelo, pri trinajstih pa je začel igrati kontrabas in opravil sprejemni izpit na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Kmalu se je udeležil več tekmovanj ter prejel leta 2013 zlato priznanje in drugo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG in prvo nagrado na Tekmovanju godalcev v srbskem Nišu. Kot eden najmlajših je v letih 2013 in 2014 uspešno opravil avdicijo v Mladinskem orkestru Evropske unije. Nastopil je v koncertnem ciklu Dobimo se na Magistratu, kot član ansambla kontrabasov Bass Chorus je koncertiral na Nizozemskem, v Italiji in Srbiji. Krstno je izvedel noviteto skladatelja Štefana Maurija na Noči slovenskih skladateljev. Letos je ponovno prejel zlato priznanje in prvo nagrado na tekmovanju TEMSIG, po uspešno opravljeni avdiciji pa se je kot najmlajši član udeležil spomladanske in poletne turneje prestižnega Mladinskega orkestra Gustav Mahler ter sodeloval z Orkestrom Festivala Maribor.

Na programu koncerta bosta: J. Brahms (Sonata za violončelo in klavir v e-molu, št. 1, op. 38, prirejeno za kontrabas) in L. M. Škerjanc (Pet liričnih melodij za violončelo, prirejeno za kontrabas). Pri izvedbi skladb bo Markovića spremljal pianist Stefan Pajanović.

Jana Fridau

Jana Fridau (1995) se je kitaro začela učiti v Glasbeni šoli Gornja Radgona pri Mariji Purnomo, kasneje pa jo je poučeval Samo Ismajlovič. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri profesorju Sašu Lamutu. Študij kitare trenutno nadaljuje na Akademiji za glasbo v razredu profesorja Andreja Grafenauerja. Udeležila se je že številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Na tekmovanju TEMSIG je dvakrat prejela srebrno plaketo, leta 2008 pa je s kitarskim duom prejela zlato plaketo, letos še zlato plaketo in prvo nagrado.
Na mednarodnem tekmovanju Ithaka v Ljubljani je leta 2007 dobila zlato priznanje in prvo nagrado.
Velikokrat je sodelovala tudi na Mörskem festivalu kitare in večkrat prejela zlato priznanje, leta 2014 pa še zlato priznanje na Dnevih kitare Krško.

Na programu bodo: F. Sor (Veliki solo, op. 14), A. Kumar (Oljke v snegu) ter J. Viñas (Introdukcija in Andante, op. 41).


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja