V Trstu na dražbi Egon Schiele


V prispevkih o tržaški dražbi umetnin, ki se v resnici odvija v dveh dneh, smo omenili, da so poleg del slovenskih avtorjev naprodaj še mnoga znanih tujih slikarjev. Med njimi je najslavnejše ime Egon Schiele, ki ga je avkcijska hiša Stadion ponudila na dražbo z začetno ceno 60 tisoč evrov.

 

“Il grande albero” (1907) di Egon...

 

Egon Schiele – Veliko drevo, 1907, olje na platno na karton, 30 x 40 cm

 

Slika je nastala leta 1907, ko je tedaj sedemnajstletni mladenič bil na počitnicah v Trstu skupaj z mlajšo sestro Gertrude. Schiele je napravil več skic tržaškega pristanišča, med njimi sliko Pristanišče v Trstu, ki jo je dolgo hranila graška Neue Galerie in je bila leta 2002 na ogled v tržaškem muzeju Revoltella na razstavi “Klimt Kokoschka Schiele. L’età d’oro di Vienna”.

Schiele se je spominjal svojih počitnic v Trstu, ko je bil leta 1912 v ječi, obtožen spolnega nadlegovanja mladoletnic, ki jih je kot slikarske modele risal in slikal v pornografskih pozah in pisal dnevnik. Dnevnik iz ječe je v knjižni obliki izšel šele po slikarjevi smrti (1918) leta 1922. Sedanja Schielejeva slika Veliko drevo je bila ves čas skrita oziroma nedosegljiva javnosti v neki zasebni zbirki, dokler ni bila objavljena v katalogu dunajske razstave leta 1979.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja