Poziv Borisa Pleskoviča


V dražbeni hiši Stadion v Trstu se bo ob 17. uri začela dražba del iz zasebnih zbirk in galerij, sporoča Svetovni slovenski kongres. Gre za razične umetnine, med katerimi prevladujejo umetniške slike izjemnih slovenskih slikarjev (Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Matija Jama, Matej Sternen. Lojze Spacal, Stane Kregar, Anton Zoran Mušič, Božidar Jakac…).

Svetovni slovenski kongres pričakuje dražbo z upanjem, da slovenske umetnine na dražbi odkupi Republika Slovenija in njene državne kulturne ustanove ter podjetja privatnega sektorja.

“Menimo, da bi bilo pravilno, da se Slovenci zavzamemo za odkup umetnin, ki imajo slovensko poreklo. Na tem mestu Svetovni slovenski kongres spodbuja tudi vse Slovence doma, v zamejstvu in po svetu, da se, v kolikor je to v njihovi moči, danes aktivno udeležijo dražbe ali pošljejo svoje predstavnike v dražbeno hišo Stadion v Trstu. Zagotovo je namreč najbolj primerno, da te umetnine najdejo svoje mesto v javnih in zasebnih slovenskih zbirkah. Tako bomo pripomogli k ohranitvi naše kulturne dediščine. Izbira slik je več kot pestra, nabor je resnično bogat, najnižje izhodiščnme cene pa se začnejo že pri 200 evrih,” poziva Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa.

 

images.jpg

Boris Pleskovič

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja