Leksikon evropskih festivalov v združenju EFFE


Europe for Festivals Festivals for Europe The Guide 2015/ 2016 je najnovejša publikacija Evropskega združenja festivalov (European Festivals Association), katerega predsednik je direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, generalna sekretarka EFA in kodirektorica EFFE Kathrin Deventer in generalni koordinator The Festival Academy ter kodirektor EFFE Hugo De Greef. EFA ima sedež v Bruslju in že deluje v povezavi z EU. Vodnik so prvič predstavili pred dobrim mesecem v Parizu ob podelitvi nagrad EFFE v spletni obliki, tokrat pa je leksikon v fizični izdaji v Ljubljano prinesel Hugo De Greef.

 

IMG_6016

 

Hugo De Greef v Ljubljani, foto Marijan Zlobec

Leksikon je nastajal dve leti, saj je šlo za prvi poizkus predstavitve najpomembnejših evropskih festivalov po državah in v okviru njih še po času ali kronologiji letnega potekanja. V prvi izdaji sploh je predstavljenih kar okroh 760 festivalov, medtem ko jih je v EFA vključenih le okrog 120. Šlo je za nabor festivalov, ki so se potegovali za nagrado EFFE in s tem organizatorjem pomagali konsolidirati celotno vsebino, saj je evropskih festivalov toliko, da jih še do danes nimajo vseh zabeleženih verjetno niti po državah, po vsebini, pomenu, kompleksnem številu, nastopajočih prevladujočih skupnih vsebinah in seveda zgodovini.

 

IMG_6034

Morda je bila ravno nagrada EFFE najlepša in najbolj ugodna priložnost, da je do take publikacije sploh prišlo. Leksikon namreč vsebuje več tisoč informacij, ki predstavljajo festivale v sicer skupni, a najbolj potrebni ali celo nujni obliki, tako da si vsak uporabnik leksikona preko navedenih naslovov in spletnih strani ustvari še območje dodatnih informacij in podrobnejših vsebin. Zato ne preseneča, da so na primer slovenski festivali predstavljeni le na dveh straneh, potem ko je prvih 170 strani knjige namenjen podrobnejši predstavitvi posameznih segmentov zgodovine evropskih festivalov, njihove vsebnine, pomena, organiziranosti EFA in opisu nagrade EFFE.

 

IMG_6018

 

Darko Brlek in Hugo De Greef

Evropa za festivale, festivali za Evropo

Naj še enkrat spomnimo, kot smo zapisali že v prispevku o evropskih glasbenih festivalih in podelitvi nagrade EFFE, da je leta 2013  Evropski parlament sprejel odločitev, da financira pilotni projekt, s katerim bi raziskali možnosti za večjo vlogo festivalov v Evropi ter med njenimi prebivalci. Projekt EFFE – Evropa za festivale, festivali za Evropo je leta 2014 začela Androulla Vassiliou, takratna komisarka za izobraževanje. kulturo, večjezičnost in mlade.

„Projekt EFFE želi festivalom in festivalski skupnosti omogočiti, da bi se slišal njihov glas, ko vsak dan nekje v Evropi opravljajo izjemno delo. Želi povabiti in vključiti čim več festivalov in potrditi njihovo kakovost ter ustvariti program, ki bi koristil vsem vpletenim pri festivalih: umetnikom, vodjem, obiskovalcem, prebivalcem, medijem in politikom, in program, ki bi krepil kulturni projekt Evrope.“

Za oznako EFFE se je prijavilo 897 festivalov, dobilo jo je 760 festivalov. Iz Slovenije so to: Festival Lent, Festival Maribor, Mednarodni festival Imago Sloveniae, Ljubljana Festival, Plesna Vesna, Seviqc Brežice in Slovenski glasbeni dnevi.

„EFFE je osnova za kakovostno blagovno znamko in trženje vsakega festivala, vsake države in Evrope kot celote. Vodnik EFFE bo mogoče najti na mizah in iPadih tisočih prebivalcev po Evropi. Na vsaki strani in z vsakim gramom papirja, ki ga natisnejo in razpošljejo, se ustvarja dokaz o pomenu umetniških festivalov v Evropi. Tiskani vodnik bo uporaben v povezavi s spletnim orodjem, spletno stranjo www.effe.eu, interaktivnim portalom, platformo, na kateri so lahko dejavni festivali in tudi ljubitelji festivalov z izmenjavo, ohranjanjem in vzpostavljanjem novih stikov. To bo platforma za evropske festivale v prihodnjih letih. Sodelovanje na tem področju poteka z eno glavnih evropskih založb Lannoo. „

Kot je v Ljubljani povedal Hugo de Greef, bodo tak leksikon ali vodnik izdajali vsaki dve leti, torej bo naslednji izšel z oznako 2017 – 2018. V svetovnem merilu knjigo distribuira Amazon.

Hugo de Greef pa je bil v Ljubljani še z drugimi nalogami v okviru EFA in Evropske unije, a to bo predmet drugega zapisa, ko bodo informacije oblikovali v Ljubljani in sporočili, kakšen je konkretni programski rezultat njegovega obiska Ljubljane, v kateri je v preteklih letih že večkrat bil.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja