Nova slovenska himna Kuža pazi


Slovenija je na predlog pesnice Svetlane Makarovič tik pred tem, da vsaj simbolno sprejme novo državno himno, potem ko se je izkazala vsebina dosedanje himne Žive naj vsi narodi za lažno.

IMG_0637

Njen predlog je jasen in kaže na hlapčevski in strahopeten značaj slovenske politike in je hkrati v skladu z vse bolj paničnim reagiranjem ter izzivanjem mejnih sporov s samo fizično postavitvijo bodeče žice na še ne določeni meji s Hvaško, kar ni bil slučaj niti v Titovih časih. Takrat se je namreč vedelo, kje so meje in kdo je maršal Tito, ki so mu državne meje branili vojaki JLA. Danes imamo Evropsko unijo, ki očitno nima ne svojih določenih meja, ne maršala Tita, ki bi poveljeval “graničarjem”in naredil red.

Svetlana Makarovič se je v zvezi s postavljanjem ograje z brivicami proti komu, vprašala; ali se Slovenija in Slovenci, ko pojejo državno himno Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan, sploh zavedajo kakšer tekst izgovarjajo in kako skrunijo ta tekst s svojim obnašanjem? Kaj mi je potem prišlo na misel? Nova državna  himna: »Kuža pazi/schengen straži/vstane, leže, tačko da/če bo priden/ ga mogoče Tante Merkel potreplja.« To je sicer znana pesmica za otroke skladatelja Janeza Bitenca.

Doslej aktualno besedilo Kuža pazi:

Kuža pazi, z repkom miga,
vstane, leže, tačko da.
Hišo čuva, jezno laja,
če nikogar ni doma.

Ko pa Jurček Cicibanček
truden se odpravi spat,
kuža naš pred vrata leže
da ne vzame Jurčka tat.

Na postavljanje žične ograje na meji s Hrvaško in načrtovano še na meji z Avstrijo, tako da Avstrijci ne bodo imeli prevelikih stroškov, saj bo večino umazanega posla v njihovem imenu ali zanje opravila kar Slovenija sama, kar je Slovenijo  stalo skupaj z drugimi stroški že med pet in pol do šest milijonov evrov, so se danes v prostorih Društva slovenskih pisateljev javno in ostro odzvali štirje znani kulturniki. Svetlana Makarovič, Boris A. Novak, Dragica Potočnjak in Dušan Šarotar. Prepričani so, da je postavitev žične ograje s Hrvaško sramotno, neučinkovito in nehumano dejanje.

Boris A. Novak je prepričan, da se je Slovenija sramotno odzvala že na begunski val v času vojne v BiH in do izbrisanih. Novak je bil tedaj predsednik slovenskega PEN in med pisatelji verjetno najbolj mednarodno aktiven, prav tako kot Društvo slovenskih pisateljev, ki je skrbelo za pomoč zlasti umetnikom, ki so se zatekli med drugim tudi k nam in potem v svet. O žičnati ograji je  dejal:

“Čutili smo potrebo,  da nemudoma reagiramo na  sramotno postavljanje bodeče žice na naših južnih mejah, zaradi tega, ker je to nehumano in ne nazadnje tudi povsem neučinkovito. Vsaka tovrstna tehnična ovira, kot se v orwelovskovem jeziku izraža naš predsednik vlade, ima seveda tudi dvojne učinke. Preprečuje svetu vstop na naše domače dvorišče, obenem pa seveda preprečuje tudi nam razglede po svetu in vstop vanj. Gre za sramotno dejanje. Čez petdeset let nas bodo zanamci sodili po podobah bodeče žice na naših mejah. To bo naš obraz. In to sramoto je treba preprečiti in nemudoma odstraniti.”

Pisatelj Dušan Šarotar je menil, da se je v zvezi z begunci treba senzibilizirati danes, ko še ne teče kri, in da je treba »pretrgati bodečo žico molka, v katero smo se vklenili«. Dramska igralka Dragica Potočnjak pa je napadla premierja Mira Cerarja; njegovo postavljanje žice je  primerjala s politiko Janeza Janše. »Ne glede na to, kdo je na oblasti, je Slovenija to − bodeče žice in ograje. «

Kriva je Angela Merkel

Slovenija se vede, kot da v mrežo lovi zajce, in to na zasebnih zemljiščih slovenskih kmetov ter brez njihovega privoljenja in odškodnine! Namesto da bi od nemške kanclerke Angele Merkel zahtevala petdeset vlakov, ki bi dnevno povezovali in ustvarjali nadziran most med Nemčijo in Balkanom, Grčijo in Turčijo. Kako je vozil včasih Orient Ekspres?

Za vožnjo beguncev čez Slovenijo ne rabiš zbirnih taborišč

Vožnja čez Slovenijo lahko traja dve uri in pol od Dobove do Šentilja ali tri ure od Dobove do Jesenic. To je vsa modrost. Največja krivka je Angela Merkel, saj ve, da hočejo vsi begunci najprej k njej ali njim Nemcem, torej naj jim pošlje prevoz, pa še bunde, hlače, srajce in na tisoče gat, zlasti ženskih. Kakšni zbirni centri, bodeče žice, skoraj taborišča?! Če bi hotela, bi v Nemčijo preko Madžarske, Avstrije in Slovenije z lahkoto pripeljala petdeset, celo sto tisoč beguncev – dnevno. V resnici se zdi, kot da jih je tam, torej na svojem cilju, že sedaj preveč. Ali je Angela Merkel odkar se je začela begunska kriza prišla v Ljubljano na pogovore o tem, kako skupaj rešiti problem? Je prišla v Zagreb, Beograd, Skopje, na Dunaj, v Budimpešto…? Namesto tega iz Berlina straši pred novo možno vojno na Balkanu, ki naj bi se očitno začela med Slovenci in Hrvati.

Povračilni ukrepi nimajo konca

Teroristični napad na Pariz je povračilna akcija teroristov zaradi francoskega bombardiranja, kar pomeni ukrep, ki se bo lahko ponavljal v raznih oblikah in kjerkoli. Novo francosko najhujše bombardiranje terorističnih ciljev v Siriji ponoči pomeni nove teroristične povračilne ukrepe. Med množico beguncev, ki se med sabo ne poznajo, čeprav je od zunaj vtis, kot da so vsi ena velika družina, ni težko ali ne bo težko priti teroristom v Evropo ali pa so že tu. Največ jih je ravno v Franciji. Žal lahko v Evropi tudi postanejo, čeprav sprva niso tako mislili! Razmere se lahko hitro poslabšajo.

Francijo (in Nemčijo) največje preizkušnje še čakajo

Francija ni na najhujši preizkušnji sedaj, ampak  bo prihodnje leto s svojim evropskim nogometnim prvenstvom. Videli smo vzorčni primer na slavnem pariškem Stade de France, kjer je nekoč Slovenija vodila proti Franciji z 2 : 0, kaj se lahko zgodi. Koliko bo stala Francijo varnost ali zavarovanje milijon nogometnih navijačev? Prvenstvo se lahko izrodi v največjo moro v nogometni zgodovini. To bo sedaj tolažba Slovencem, ker smo po tekmi z Ukrajino izpadli in nam ne bo treba na pot v Francijo, še posebej tisočem navijačev. Kaj se lahko zgodi, smo videli v odpovedi prijateljske nogometne tekme med Nemčijo in Nizozemsko v Hannovru. Pravi ali fizični terorizem sploh ne bo “potreben”; zadoščale bodo grožnje in lažni telefonski klici policije o podtaknjenih bombah na stadionih.

Kaj čaka Slovenijo, nihče ne ve !

Slovenija ni varnejša in spet bodo šli milijoni in ogromni napori za nekaj, kar ne predstavlja našega družbeno- ekonomskega razvoja. Evropa si je nakopala milijardne stroške za nekaj, kar jo bo potisnilo razvojno, civilizacijsko in kulturno identitetno precej nazaj oziroma stran od sebe. Največjo škodo bo utrpela evropska kultura, česar pa Boris A. Novak očitno še ne ve. Če Nemčija nenadoma zaradi varnostnih razlogov beguncem zapre vrata, kaj v resnici čaka Slovenijo? Postavitev doslej že dvajset kilometrov bodeče žice, kar Hrvaška razlaga kot nepotrebni ukrep in strošek, se lahko obrne v popolnoma drugačno funkcijo: ne za varen prehod beguncev, ampak za nemoč njihove vrnitve, ko bo v Nemčiji beguncev nenadoma, in to bo nekoč zanesljivo, dovolj in jim bodo rekli: pojdite tja, od koder ste prišli. Kdo stavi z mano, katero slovensko mesto bo čez leto dni ali še precej prej največje v Sloveniji, če bo šlo tako naprej?

Evropejci moramo najprej poskrbeti zase

Terorizma ni brez vzroka, le da je pogled nanj povsem različen. Vprašanje je, kdo je začel! Sobivanja kultur v Evropi ne bo; Pariz v petek je to potrdil, begunci v Nemčiji (in drugod) pa še bodo. Evropa in Evropejci moramo navkljub vsemu humanizmu najprej poskrbeti zase, tako kot poskrbi mati najprej za svoje, ne tuje otroke. Integracije priseljencev ne bo, oni bodo getoizirani. Hočete v Mariboru dobiti arabsko četrt, ali sirijsko ali afganistansko? Islamska država je svetovni projekt in samomorilci brez tistega, kar sami imenujemo ali po naši civilizaciji pojmujemo kot vest; njim je žrtvovanje življenja najvišje dejanje! Ne vemo še, od kod je prišlo naročilo za pariški teror, a to v tem trenutku niti ni pomembno; vernik in terorist si lahko kjerkoli.

Kako do učinkovitega dialoga ?

Mednarodna skupnost se dogovarja, kako udariti nazaj, ne dogovarja pa se, kako se pogovarjati z nasprotnikom tako, da bo nekdo na drugi strani tudi slišal. Seveda je veliko vprašanje, kdo vse in kje vse je v resnici ta “nekdo na drugi strani”, a tako je. Zakaj sam pišem o tem, čeprav se ne ukvarjam  s politiko? Ker je Evropa ogrožena, najbolj pa njena kulturna istovetnost na izvorni nacionalni ravni vseh njenih narodov in etničnih skupin. Najbolj ali še posebej pa je prizadeta mlada generacija. Begunci vedo kam potovati, mladi Evropejci, še posebej pa konec oktobra 26.100 nezaposlenih Slovencev do 29. leta starosti, pa ne.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja