Frankfurt po Frankfurtu kot okno v svet


V Ljubljani so danes odprli popularno vsakoletno prodajno razstavo predvsem tuje in strokovne literature Frankfurt po Frankfurtu, kar pomeni razstavo knjig, ki so bile kot najnovejše v svetovnem založništvu in po izboru na ogled na najpomembnejšem knjižnem sejmu na svetu, to je ves čas v Frankfurtu. To je sicer že devetindvajseta razstava in je na ogled tokrat prvič še v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, kjer so jo odprli. Razstava bo na ogled le do 14. novembra.

IMG_5768

Na sedanji razstavi je na ogled približno 7000 naslovov 443 tujih založnikov. Najbolj zastopani založniki so skupina Taylor& Francis, Wiley, Oxford in Cambridge UP, ameriške univerzitetne založbe, Elsevier in McGraw-Hill.

IMG_5766

Letos poteka razstava v partnerskem sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije. Organizator Mladinska knjiga želi strokovne knjige približati tudi gospodarskemu sektorju oziroma našim podjetjem, zato so letošnji prodajni razstavi Frankfurt po Frankfurtu dali podnaslov Ko znanje postane naložba. V prostorih GZS je posebna razstava več kot 200 najboljših ekonomskih in poslovnih knjig. GZS je med njimi izbrala 14 takšnih, ki jih v branje in študij še posebej priporoča.

IMG_5764

Frankfurt po Frankfurtu so odprli v dvorani A na Gospodarski zbornici Slovenije, Dimičeva 13, Ljubljana. Udeležence sta nagovorila direktorica Mladinske knjige Trgovine mag. Iva Premerl in direktor Gospodarske zbornice Slovenije mag. Samo Hribar Milič. Častna gosta in slavnostna govornika na odprtju razstave sta bila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, ki je razstavo tudi odprla.

Okrogla miza Pogled z drugega zornega kota

Sledila je okrogla miza z naslovom Pogled z drugega zornega kota, ki jo je vodil Goran Novković, sodelovali pa so Mojca Širok, dr. Alojz Ihan, Igor Samobor in dr. Miha Mazzini. Pogovor je tekel o tem, kako literati, direktorji kulturnih institucij ter drugi akterji kulturnega in knjižnega prostora gledajo na gospodarstvo, na aktualno situacijo, kakšne rešitve vidijo in kakšno vlogo imajo pri vsem tem knjige.

IMG_5762

Na razstavi je kot vsako leto veliko knjig s področja bibliotekarstva, družboslovja in humanistike,  iz ekonomije in naravoslovnih ved, tehnike in informatike, umetnosti in arhitekture, leposlovja in jezikov, priročnikov in turistike. Sem so vključene npr. še knjige o športu, kulinariki, osebni rasti, starševstvu, avto – moto, vrtnarjenju, duhovnosti…

IMG_5784

Posebej so razstavljene še knjige slovenskih avtorjev pri tujih založbah in spet je na prvem mestu filozof Slavoj Žižek.

IMG_5761

Frankfurt po Frankfurtu v knjigarni Konzorcij. foto Marijan Zlobec

V zadnjih tridesetih letih je s to razstavo in z njeno ponudbo prišlo v zasebne in javne knjižnice na tisoče dragocenih in strokovno pomembnih knjig, mnoge so bile naročene še posebej oziroma na razstavi ali so končale v knjigarni Konzorcij.

Marijan ZlobecDodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja