Nika Špan s svojim avtom in mačko


Nika Špan: Was it a car or a cat I saw je naslov najnovejše razstave v ljubljanski galeriji ŠKUC, ki jo je pripravil kustos Vladimir Vidmar v sodelovanju z znano slovensko slikarko, ki je povabila več umetnic in umetnikov k skupnemu razstavnemu projektu. Skupaj razstavljajo Jasmina Cibic, Elena Damiani, Vlatka Horvat, Nikita Kadan, Tanja Lažetić, David Maljković, Alenka Pirman, Reinigungsgesellschaft, Kelly Schacht, schultzschultz, Nika Špan in Adam Vačkar.

IMG_5600

Slikarka Nika Špan, foto Marijan Zlobec

Kot pravi kustos razstave Vladimir Vidmar, stopamo v razstavne prostore sodobne umetnosti kot v sistem z zelo jasnimi pravili. Razstava Was it car or a cat I saw pa ubira nasprotno pot. Razstavljena dela različnih avtorjev niso del kuriranega premisleka o temi ali problemu…, ampak so bila dela izbrana v parih ali trojicah, pri čemer je bilo ključno merilo njihova formalna bližina, fizična podobnost. Pri Niki Špan, avtorici projekta, pa naj bi se zastavljalo vprašanje, kako se materialna dela sodelujočih umetnikov umeščajo v nematerialno delo same avtorice. Vidmar se ob tem sprašuje, ali je kombinatoriko različnih nivojev avtorstva smiselno percipirati skozi prizmo ready madea?

IMG_5576

Krožnik Nikite Kadan

Očitno so za kuratorja in avtorico problemi hujši kot si jih dela med ogledom sam obiskovalec, ki zna presoditi, kateri avtor ponuja osebno kaj zanimivega, izvirnega, izzivalnega, kvalitetnega, kdo je v kontekstu svojega opusa tu predstavljen ustrezno ali podcenjujoče, kot na primer nerazpoznavna Jasmina Cibic. Celo slikarka Nika Špan je pokazala le nekaj manjših svojih del, ki ne dosegajo njenega siceršnjega nivoja.

IMG_5567

Krožnik Tanje Lažetić

Najboljši sta Nikita Kadan s svojo Sobo za zaslišanje (2009 – 2010) s krožniki z natisnjeno risbo premera 26 cm in Tanja Lažetić s Spomenikom neznanim junakom, 2012, deset krožnikov z natisi v premeru 20 cm. Tu je avtorstvo najbolj razvidno, kritično, ilustrativno, dizajnirano v unikatni verziji v bistvu pripovednega grotesknega in satiričnega tipa.

Marijan Zlobec

IMG_5587

Schultzschultz – Dots and Pearls, Cocoon Recording, 2011, Plošča, dvojni LP album 31,5 x 31,5 ovitek

IMG_5584

Kelly Schacht –  Zdi se ekonomično uporabiti osebo, ki je že v igri, 2013, par čevljev

IMG_5586

Elena Damiani – Hribolazec. fotografija, mavrični model, polica

IMG_5585

Reinigungsgesellschaft – Orel, 2000. čiška, pleksi, 50 x 60 cm

IMG_5581

Jasmina Cibic – Postopoma odvrzimo odvečnost (serija Instructions), 2015, arhivski čb natis na hahnemuhle papirju, kolaž, 29 x 36 cm

IMG_5580

Adam Vačkar – Onomatopoeia, modelirana knjiga, 49,5 x 33,5 x 12 cm

Naslovna slika kustos Vladimir Vidmar


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja