Slovenski Mladi virtuozi


Mednarodni koncertni cikel Mladi virtuozi Festivala Ljubljana se v okviru že triindvajsete sezone nadaljuje s koncertom dveh mladih slovenskih glasbenikov. Harfistka Eva Tomšič se redno udeležuje prestižnih tekmovanj, eno takih jo konec leta čaka v Izraelu, fagotist Luka Mitev pa že uspešno stopa po poti svojega očeta, priznanega fagotista Zorana Miteva. Koncert bo v sredo, 11. novembra, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank.

phoca_thumb_l_mm13_3_2013_1
Harfistka Eva Tomšič

Eva Tomšič (1995) se je pri šestih letih začela učiti harfo pri Lučki Joksić na Glasbeni šoli Koper. Šolanje je nadaljevala na Umetniški gimnaziji v Kopru, od leta 2013 pa je študentka harfe pri Jani Bouškovi na Kraljevem konservatoriju v Bruslju.

Na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih je osvojila več nagrad in zlatih plaket: aprila 2013 je bila zmagovalka mednarodnega tekmovanja Svirél v kategoriji brenkal, zadnji uspeh pa je dosegla na državnem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG 2015, kjer je prejela prvo nagrado in posebno nagrado Festivala Ljubljana in Slovenske filharmonije. Konec letošnjega leta se bo udeležila mednarodnega tekmovanja v Izraelu, ki velja za eno najprestižnejših tekmovanj za harfo. Izpopolnjuje se na številnih mojstrskih tečajih pri priznanih pedagogih, obenem pa vedno več koncertira. Med drugim jo je decembra 2013 mednarodna žirija Svetovnega harfističnega kongresa izbrala za izvedbo samostojnega koncerta v okviru programa Focus on Youth na srečanju te ustanove julija 2014 v Sydneyju v Avstraliji, nastopila pa je že tudi v Veliki Britaniji, Srbiji, Italiji, Franciji, Belgiji in na Hrvaškem. Na programu koncerta bodo: W. A. Mozart (Sonata št. 12 v F-duru, KV 332), E. Parish-Alvars (Serenada, op. 83), M. Wiesenberg (Mizmor Shir) in M. Tournier (Suita Images št. 3, op. 35).

MV-Luka Mitev

Fagotist Luka Mitev

Fagotist Luka Mitev (1997) je dijak 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Kot sin znanega fagotista Zorana Miteva hodi po stopinjah svojega očeta, svojega prvega učitelja. Že pri dvanajstih letih je nastopil kot solist s Pihalnim orkestrom Logatec in je dobitnik zlatega priznanja na regijskem in zlate plakete in prve nagrade na državnem tekmovanju TEMSIG 2010. Na tem tekmovanju je slavil tudi leta 2013. Bil je finalist slovenskega izbora za evrovizijskega mladega glasbenika leta 2014. Zmagal je na mednarodnih tekmovanjih v Požarevcu, Beogradu, na radijskem tekmovanju Concertino Praga, kjer je prejel tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. V sezoni 2013/14 je bil sprejet v poletno šolo Evropskega mladinskega orkestra, letos pa se je udeležil Evropskega glasbenega kampusa s sedežem v Avstriji. Mladega umetnika vabijo k sodelovanju slovenski in tuji orkestri, nastopa pa tudi kot solist in v komornih sestavih, kot je Duo Mitev z bratom Mihaelom.

Na programu koncerta bodo skladatelji: F. Devienne (Sonata v g-molu, št. 5, op. 24 za fagot in basso continuo), L. Firšt (Iz polsna, za fagot in klavir), O. Nussio (Variacije na Pergolesijevo Arietto za fagot in klavir) in G. Grovlez (Siciliana in Allegro giocoso). Pri izvedbi skladb ga bosta spremljali violončelistka Katarina Kozjek  in pianistka Helena Kosem Kotar.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja