Dunajski simfoniki spet v Ljubljani


Zlati abonma Cankarjevega doma bo v prihodnjem tednu gostil drugi najboljši avstrijski simfonični orkester Dunajske simfonike. Pri nas so bili že večkrat, a se očitno radi vračajo in bogatijo našo koncertno ponudbo. Ne nazadnje Dunaj ni daleč in Slovenci smo del nekdanje skupne kulturne tradicije, precej časa skupnega imperija in je bil Dunaj naše glavno mesto. Z orkestrom prihaja v Ljubljano sloviti švicarski dirigent Charles Dutoit. Program bo obsegal izbor iz baletnih suit št. 1 in 2, op. 64 Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva (po izboru dirigenta Dutoita), Preludij k favnovemu popoldnevu Clauda Debussyja in Slike z razstave (inštr. M. Ravel) Modesta P. Musorgskega. (GD CD, 9. 11. ob 20. uri)

Charles_Dutoit_(c)_Larry Ho

Dirigent Charles Dutoit, foto arhiv Wiener Symphoniker

Charles Dutoit je glavni dirigent in umetniški vodja londonskega Kraljevega filharmoničnega orkestra in desetletja dolgo gost svetovno znanih orkestrov. V Ljubljani smo ga že videli, saj je gostoval z Montrealskim simfoničnim orkestrom in Francoskim nacionalnim orkestrom. Od leta 2009 je bil umetniški vodja prestižnega festivala v Verbierju. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, aprila 2014 je za življenjsko delo prejel Mednarodno nagrado za klasično glasbo. Dutoit se je proslavil predvsem z izvedbami del francoskih in ruskih mojstrov 20. stoletja.

Dunajski simfoniki s Simfoničnimi akvareli

Dunajski simfoniki so ambasadorji srca glasbene Evrope in nosilci človekoljubnih vrednot, kar posebej poudarijo z vsakoletnim silvestrskim in prvim koncertom v novem letu, ko je na njihovem sporedu Beethovnova Deveta simfonija, a ta dva koncerta nimata take odmevnosti po televiziji kot oni slavni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov, kar je krivično do odličnih glasbenikov. Na teh koncertih sta peli tudi naši Marjana Lipovšek in Monika Bohinec. Orkester s 128 glasbeniki je zavezan tradiciji, ki jo je od ustanovitve leta 1900 negoval pod taktirko svetovno znanih dirigentov, med katerimi so bili tudi Richard Strauss, Wilhelm Furtwängler, Hans Swarowsky, Herbert von Karajan, Lovro Matačić, pred leti naš Marko Letonja idr. Danes je glavni dirigent Philippe Jordan, ki z orkestrom bogati koncertno ponudbo Dunaja. S polnoštevilno zasedbo je orkester najboljši interpret veličastnih del mojstrov romantike in preloma stoletij. Kot rezidenčni orkester oblikuje glasbena poletja festivala v Bregenzu. Na odru na umetnem otoku na jezeru uprizarjajo največje operne bisere; tako je kot Carmen tam nastopila Marjana Lipovšek.

Wiener-Symphoniker_Konzerthaus_c_Lukas_Beck-zm2

Dunajski simfoniki

Dunajski simfoniki prihajajo v Ljubljano po njihovem slavnostnem  nastopanju te dni v Musikvereinu, ko obeležujejo petindvajsetletnico sodelovanja z dirigentom Dutoitom. Po treh koncertih na Dunaju se odpravljajo v Budimpešto (8. novembra), od tam pa prihajajo v Ljubljano. Ljubljana se bo tako nevede pridružila njihovemu in še posebej dirigentovemu velikemu slavju in bodo v Ljubljani izvedli že peti koncert z omenjenim programom in bo zato verjetno najboljši. Vendar pa ljubljanski koncert ne bo zadnji, ampak se bodo od nas odpravili še v Italijo, v bližnji Videm (Udine), kjer so pred leti zgradili novo veliko koncertno dvorano.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja