Ana Netrebko prihaja na 64. Ljubljana Festival


Največja (ali druga največja, ker je prva za objavo še vedno prehuda!) skrivnost prihodnjega 64. Ljubljana Festivala je končno razkrita. V Ljubljano prihaja slavna ruska sopranistka Ana Netrebko. Njen koncert opernih arij skupaj s tenoristom Yusifom Eyvazovom in simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije se bo zgodil v času, ko bo pevka na Salzburških slavnostnih igrah, ki se bodo začele 22. julija in trajale do 31. avgusta. Ana Netrebko je te dni na Dunaju v tamkajšnji sloviti Državni operi, kjer poje Tatjano v Jevgeniju Onjeginu Petra Iljiča Čajkovskega. Zadnji predstavi bosta drugega in petega novembra. V tej vlogi je  na Dunaju že pela.

IMG_1893

Ana Netrebko poleti v Salzburgu, foto Marijan Zlobec

Večji izziv zanjo bo prvi nastop v redko uprizarjani Verdijevi operi Giovcanna d’Arco na odprtju nove sezone v milanski Scali 7. decembra pod dirigentskim vodstvom novega umetniškega vodje Scale Riccarda Chaillyja. Netrebko je sicer to operno in zgodovinsko junakinjo enkrat že pela, in sicer v koncertni izvedbi v Salzburgu. Po Scali jo čakajo nastopi v Pariški operi januarja in februarja, ko bo pela Leonoro v Verdijevem Trubadurju in ob koncu februarja imela še recital v Baden Badnu in na odru Metropolitanske opere v New Yorku, kjer je 25. septembra odprla novo sezono kot Leonora v Trubadurju. Vlogo Leonore ima Ana Netrebko sicer za najtežjo (v primerjavi z Lady Macbeth in Giovanno d’ Arco) in kot pravi, se je zanjo pripravljala dve leti, predno jo je prvič pela v Berlinu, in interpretativno še vedno zori, kar sem sam opazil na letošnji in lanski predstavi Trubadurja v Salzburgu.

IMG_2198

Aplavz za Ano Netrebko po predstavi Trubadurja v Salzburgu, foto Marijan Zlobec

Po Parizu bo imela nekaj časa počitka in priprav na premiero zanjo nove opere. To bo nemška vloga Else v Wagnerjevem Lohengrinu v Dresdenu v tamkajšnji sloviti Semperjevi operi. Netrebko se torej podaja na tvegano pot nemške pevke, za kar ni ravno primerna ne po starosti ne po glasovno – jezikovnem izročilu. Vse predstave bodo maja. Sledili bodo nastopi v že videni vlogi Manon Lescaut v istoimenski Puccinijevi operi v dunajski Državni operi v juniju in nastopi v Verdijevem Trubadurju v Berlinu, kjer je sicer Leonoro najprej pela. Torej bo za Ano Netrebko v tej sezoni nova le ena, a težka vloga neveste Elze Brabandske, za katero se zdi pevka že prestara. Mlada Elza na začetku opere verjame, da bo njeno nedolžnost (obtožijo jo bratomora) po njeni iskreni molitvi dokazal nekdo, ki se bo spopadel s Telramundom. To je vitez Lohengrin; pripluje na čolnu, ki ga vodil bel labod.

Deutsche Grammophon je pred dnevi izdal nov video posnetek opere Macbeth, ki so jo posneli na odru Metropolitanske opere v New Yorku, naslovno vlogo pa poje srbski baritonist, gost letošnjega Ljubljana Festivala, Željko Lučić. Pojeta še basist Rene Pappe in tenorist Joseph Caleja. Dirigiral je italijanski dirigent Fabio Luisi, ki je sicer diplomiral v Ljubljani, ker je bil njegov graški profesor dirigiranja Milan Horvat in je bil diplomskli koncert s Slovensko filharmonijo pri nas. Luisi je dirigiral Slovenski filharmoniji še na koncertu opernih arij na festivalu Koroško poletje v Avstriji, potem pa je začel delati svetovno dirigentsko kariero in ga k Slovenski filharmoniji ni bilo več.

Rezultat iskanja slik za Marijan Zlobec

Ana Netrebko odhaja iz Cankarjevega doma v Ljubljani, foto Marijan Zlobec

DG napoveduje v novembru izid posnetka Mozartove opere Don Giovanni iz milanske Scale, kjer so poleg Ane Netrebko nastopili Peter Mattei v naslovni vlogi, Bryn Terfel kot Leporello, Barbara Frittoli kot Donna Elvira, Giuseppe Filianoti kot Don Ottavio, Anna Prohaska kot Zerlina… Dirigiral je Daniel Barenboim. V Milanu so sicer Ano Netrebko omenjali v zvezi z njenim nastopom za Expo, a iz tega ni bilo nič. Za slavno pevko Svetovna razstava očitno ni bila dovolj velik izziv; pela naj bi sicer na trgu pred milansko katedralo skupaj s pianistom Lang Langom in tenoristom oziroma popevkarjem Andreo Bocellijem. Namesto nje je 30. aprila potem pela nemška sopranista Diana Damrau.

hires-04_Il_trovatore_2015_Anna_Netrebko_c_SF_Forster

hires-01_Il_trovatore_2015_Anna_Netrebko_c_SF_Forster

Ana Netrebko kot Leonora v Salzburgu letos poleti, foto Salzburger Festspiele/Forster

Koncert Ane Netrebko v Ljubljani na 64. Ljubljana Festivalu v njenem uradnem koledarju še ni omenjen, a ga je potrdil direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek. Ana Netrebko je, kot veste, v Ljubljani pred leti (30. oktobra 2012) že bila in pri nas začela evropsko turnejo s koncertno izvedbo opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega, ki jo je na koncu turneje v Essnu posnel DG in je na dveh zgoščenkah že izšla. Imela je svetoven odmev tako pri kritiki kot prodajno. To je doslej največji tovrstni uspeh Slovenske filharmonije

Datum ljubljanskega nastopa še ni čisto fiksiran; prvotno je bil določen 26. julij, kot pa so sporočili, bo verjetno za kakšen dan premaknjen, a do tedaj je še dovolj časa.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja