Prvi Mladi virtuoz kitarist Vojin Kocić


Festival Ljubljana napoveduje že triindvajseto sezono koncertnega cikla Mladi virtuozi. Prvi koncert bo že 28. oktobra, ko bodo v Viteški dvorani Križank nastopili solisti iz Srbije. Do 6. aprila se bo zvrstilo   sedem koncertov. Nastopili bodo obetavni mladi glasbeniki, ki v tej sezoni prihajajo iz Srbije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Finske, Islandije, Italije, Madžarske, Nemčije in Slovenije. Vsi so že dobitniki nagrad in priznanj s pomembnih mednarodnih glasbenih tekmovanj, se izpopolnjujejo pri priznanih pedagogih in že koncertirajo na različnih odrih ter tako gradijo kariero, o kateri bomo v prihodnosti še veliko slišali. Po tradiciji so koncerti Mladi virtuozi brezplačni in zato najbolj odprti za vse ljubitelje dobre glasbe.

Vojin-Kocic

Kitarist Vojin Kocić je bil rojen v Smederevu leta 1990. Leta 2013 je diplomiral na Visoki šoli za umetnost v Zürichu, zdaj pa je študent podiplomskega študija na isti šoli v razredu Andersa Miolina. Do danes je igral na več kot petdesetih solističnih koncertih, kot solist in z orkestri. Je nosilec prve nagrade društva ArtLink leta 2010, ki mu je med drugim omogočila koncert v Parizu. Je prejemnik prvih nagrad na nekaterih srbskih in mednarodnih tekmovanjih v Weimarju, Velbertu, Splitu, Beogradu, Italiji in Avstriji. Je tudi dobitnik nagrade za najperspektivnejšega mladega glasbenika v Švici. Nenehno se izobražuje pri mednarodno priznanih kitaristih, kot so Oscar Ghiglia, Hubert Kappell, Pepe Romero, Costas Cotsiolis, Pavel Steidl, Leo Brower, Zora Dukić, Duško Bogdanović in drugi.

V Viteški dvorani Križank bo zaigral Bachovo Partito v d-molu, št. 2, BWV 1004, in Regondijevo Introdukcijo in kapričo, op. 23.

Kot drugi bo na prvem koncertu 23. Mladih virtuozov nastopil violinist David Horvat. Rodil se je leta 1997 v družini poklicnih glasbenikov na Nizozemskem. Družina se je kmalu preselila v Srbijo, kjer se je začel učiti violino na Šoli za glasbene talente v Ćupriji. Že drugo leto šolanja je zaradi izjemne nadarjenosti začel javno nastopati doma in v tujini kot solist s šolskim orkestrom. Med štiriletnim učenjem je prejel vrsto domačih in mednarodnih nagrad, med katerimi je najpomembnejša prva nagrada na mednarodnem tekmovanju Jaroslav Kocijan v Usti na Orlici na Češkem leta 2007. Jeseni leta 2008 je po odlično opravljeni avdiciji postal učenec slovite mednarodne Menuhinove šole v Londonu, ki mu je tudi podelila štipendijo za šolanje. V sedmih letih študija je mladi umetnik dosegel ogromen napredek v violinski igri in s svojim delom odlično izpolnjuje visoke zahteve pedagogov, zato kot predstavnik šole veliko nastopa bodisi kot solist bodisi s šolskim orkestrom v Angliji in drugih državah, hkrati pa se izpopolnjuje na seminarjih pri priznanih violinskih pedagogih.

Decembra leta 2014 je prejel nagrado za najperspektivnejšega mladega umetnika v Srbiji, ki mu jo je podelilo mednarodno društvo ArtLink Srbija.

Na programu njegovega nastopa v Ljubljani so skladatelji Nicolo Paganini (Introdukcija in variacije na temo Di tanti palpiti iz Rossinijeve opere Tancredi, op. 13, MS 77), Cesar Franck

(Sonata za violino in klavir v A-duru, FWV 8) in Ernst (Introdukcija in variacije v G-duru, na temo Poslednja poletna vrtnica; iz Polifonih etud, št. 6). Na klavirju ga bo spremljal Uki Ovaskainen, ki je bil rojen leta 1975 v mestu Espoo na Finskem. Študiral je na sloviti Akademiji Sibelius v Helsinkih in na Danski kraljevi akademiji v Københavnu in tu z odliko diplomiral, podiplomski študij pa je opravil na Visoki šoli za glasbo v Hannovru.

Kot solist in komorni glasbenik koncertira po vsej Skandinaviji, Nemčiji, Avstriji, Izraelu, Španiji, Rusiji, Srbiji in na Hrvaškem. Je tudi dobitnik nekaterih mednarodnih nagrad.

Od leta 2001 je korepetitor na oddelku za godala na beograjski Fakulteti za glasbo.

 Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja