Povečan tok migrantov zahteva sodelovanje


Velik državniški sprejem, ki ga je avstrijski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekselenca dr. Clemens Koja pripravil danes opoldne v Ljubljani, kaže na odmevnost njihovega praznika, ki bo uradno v ponedeljek. Nanj se navezujejo ali ga imajo za svojega tako številni Avstrinjci v Sloveniji kot koroški Slovenci, ki so prišli na sprejem, mnogi slovenski prijatelji Republike Avstrije kot predstavniki avstrijske manjšine na Kočevskem. Ambasador je imel nagovor najprej v slovenščini, nato v angleščini in na koncu v svojem materinem jeziku v nemščini, medtem ko smo slovensko himno poslušali v izvedbi harmonikarja.

IMG_5031

Avstrijski veleposlanik dr. Clemens Koja, vse foto Marijan Zlobec

Ambasador je na tradicionalnem sprejemu ob avstrijskem nacionalnem prazniku ugotovil, da so dvostranski odnosi med Slovenijo in Avstrijo na vseh področjih zelo dobri. V tej luči se vrstijo tudi številni obiski slovenskih ter avstrijskih politikov in drugih predstavnikov v Avstriji.

IMG_5036

Ambasador dr. Clemensa Koja z ženo (levo) in kolegico

Na tem mestu želim izpostaviti zgolj najvidnejše, kot na primer obiske obeh predsednikov držav in vlad, zunanjih in drugih ministrov, članov obeh parlamentarnih odborov za zunanjo politiko in tudi obisk deželnega glavarja avstrijske Koroške.

IMG_5022

Ambasador in visoki predstavnik Združenih narodov v Bosni in Hercegovini dr. Valentin Inzko

Gospodarski odnosi med državama se poglabljajo in tudi na področju kulture je, zahvaljujoč tudi prizadevni dejavnosti Avstrijskega kulturnega foruma, sodelovanje pestro ter živahno. Z včerajšnjo prireditvijo v Ljubljani Srečanje dveh kultur je nemško govoreča narodna skupnost v Sloveniji ponovno opozorila nase kot živeča avtohtona in dejavna skupnost.

IMG_5023

Dr. Verica Trstenjak in dr. Ernest Petrič

Kljub temu pa na žalost še vedno čaka na pravo priznanje s strani Republike Slovenije. Z vključitvijo Glasbene šole na Koroškem v sistem globalnih šol avstrijske Koroške, se je tudi za slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem uresničila pomembna želja.

IMG_5027

Slovenska himna

Poseben izziv zadnjih tednov in mesecev predstavlja begunska kriza. Povečan tok migrantov po tako imenovani balkanski poti preko Slovenije v Avstrijo zahteva tesno, tvorno in transparentno sodelovanje vseh pristojnih organov naših držav. In do sedaj smo – takšen je moj vtis – ta veliki izziv kljub številnim težavam uspešno obvladali.“

IMG_5037

Nuncij v Sloveniji Msgr. dr. Juliusz Janusz

Prvič so organizirali dobrodelno tombolo za Društvo Barka.

IMG_5039

Bankir in politik dr. France Arhar

IMG_5045

Dr. Ludvik Toplak z ženo Edito Benko – Toplak

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja