Na Chopinovem tekmovanju v Varšavi zmagal Seong-Jin Cho


V izjemno močnem in izenačenem finalu letošnjega že 17. mednarodnega pianističnega Chopinovega tekmovanja v Varšavi se je s koncertno izvedbo Prvega v e – molu ali Drugega v f-molu Chopinovega klavirskega koncerta z Varšavsko filharmonijo v veliki dvorani Varšavske filharmonije pomerilo  po mnenju sedemnajstčlanske mednarodne žirije deset najboljših mladih pianistov po predtekmovalnih etapah. Lahko rečemo, da je bilo koncertno vzdušje spet neponovljivo in da smo slišali vrsto zares odlično pripravljenih pianistov iz več držav, med njimi Hrvata Aljoše Jurinića, ki mu je uspel preboj najprej v polfinale in zatem v sam finale ter s tem nastop z orkestrom. Zmagovalec je postal južnokorejski pianist Seong – Jin Cho, ki je prejel 30 tisoč evrov in zlato medaljo, druga nagrada je bila 25 tisoč evrov in srebrna medalja; prejel jo je Charles Richard – Hamelin iz Kanade, tretjo nagrado 20 tisoč evrov in bronasto medaljo je prejela Kate Liu iz ZDA, četrto in 15 tisoč evrov Eric Lu, prav tako iz ZDA, peto 10 tisoč evrov Yike (Tony) Yang iz Kanade in šesto sedem tisoč evrov Dmitrij Šiškin iz Rusije.

IMG_4571

Pianisti v pričakovanju rezultatov

IMG_4576

Seong-Jin Cho v središču pozornosti

Seong-Jin Cho je bil rojen 28. maja leta 1994 v Seulu. Doslej je že prejel celo vrsto mednarodnih nagrad, kot Chopinovo nagrado za najboljšega mladega pianista leta 2008, nagrado na Japonskem leta 2009, tretjo nagrado na tekmovanju Čajkovskega v Moskvi leta 2011 ter Arthura Rubinsteina v Tel Avivu leta 2014. Nastopil je že z mnogimi slavnimi orkestri in dirigenti, kot so Lorin Maazel, Valerij Gergijev, Marek Janowski, Myung-Whun Chung, Mihail Pletnev…

Ostali finalisti so prejeli po štiri tisoč evrov nagrade. Cela vrsta je posebnih nagrad: tri tisoč evrov za najboljšo izvedbo poloneze (Seong – Jin Cho), pet tisoč evrov za najboljšo izvedbo mazurke (Kate Liu), tri tisoč za najboljšo izvedbo koncerta – na veliko začudenje vseh niso podelili, deset tisoč evrov nagrada pianista Krystiana Zimermana za najboljšo izvedbo sonate, ki jo je prejel Kanadčan Charles Richard – Hamelin. Potem so še nagrade v obliki koncertov, ki jih prejme najboljši oziroma zmagovalev Chopinovega tekmovanja (koncert z orkestrom v Mexico City in recital na Nohant Chopinovem festivalu). Denver v Coloradu v ZDA nagrajuje najboljšega ameriškega pianista s tekmovanja. Posebno nagrado prejme zmagovalec kot nastop na Beethovnovem velikonočnem festivalu in še v obliki koncerta v Teatro Regio v Parmi. Posebne nagrade dajejo Krakovska filharmonija za najboljšega poljskega udeleženca in Varšavska filharmonia za šest nagrajencev ter Poznanska filharmonija za zmagovalca, ki prejme še nagrade v obliki koncertov v še več mestih na Poljskem, v Torinu, Sofiji, Ruhru, Vancouvru, v Pragi na Praški pomladi, v Bergnu…

IMG_4565

Začetek napovedovanja rezultatov

Posebno nagrado deset tisoč dolarjev prejme pianist, ki se mu ni uspelo uvrstiti v finale najboljših desetih, torej naj bi bil enajsti ali bi se moral uvrstiti v finale. Prav tako prejme posebno nagrado tri tisoč dolarjev najboljši poljski pianist, ki se ni uvrstil v finale. Kar 15 tisoč dolarjev pa je posebna nagrada za najmlajšega pianista v finalu…Sklepnega dela tekmovanja so se udeležili pianisti iz 29 držav. Iz Slovenije se ni uspelo uvrstiti na tekmovanje v Varšavi še nikomur. Zato pa so Hrvati izjemno ponosni za svojega finalista. Kot je znano, je leta 1980 na Chopinovem tekmovanju izbruhnil velik in svetovno odmevni škandal, ker se v finale ni uselo uvrstiti Ivu Pogoreliću in je slavna pianistka Martha Argerich zagrozila z izstopom iz žirije.

IMG_4566

Ruski pianist Dmitrij Šiškin

V  Varšavi zmagal že svetovno znani Korejec  Seong-Jin Cho

Chopinovo tekmovanje je zelo dolgo; obsega predtekmovanje, prvo, drugo in tretjo etapo samega zaključnega tekmovanja ter veliki finale. Vanj so se uvrstili Seong-Jin Cho (1994) iz Južne Koreje, sicer študent pianista Michela Beroffa v Parizu, Aljoša Jurinić iz Hrvaške (1989), sedaj študent pri Grigoriju Gruzmanu v Weimarju, japonska pianistka Aimi Kabayashi (1995), sedaj študentka na Curtis Institute of Music v Philadelphii. Četrta in peta finalista sta iz Amerike: Kate Liu (1994), po poreklu iz Singapura, študentka na omenjenem inštitutu v Philadelphii, in Eric Lu (1997), ki prav tako izhaja iz Philadelphie in študira še pri Dang Thai Sonu. Iz Poljske prihaja Szymon Nehring (1995) iz Krakova, iz Latvije Georgijs Osokins (1995) iz Rige, iz Kanade Charles Richard – Hamelin (1989) in Yike (Tony) Yang (1998) ter iz Rusije Dmitrij Šiškin (1992). Najmlajši je torej Kanadčan Yike (Tony) Yang, rojen 7. decembra 1998, ki torej še nima sedemnajst let, najstarejši pa Hrvat Aljoša Jurinić, rojen 2. junija 1989, ki pa je komaj prešel šestindvajseto leto.

IMG_4573

Izjemno medijsko zanimanje

Yike (Tony) Yang avtomatično prejme nagrado za najmlajšega finalista. Če bi zmagal, pa bi bil najmlajši v zgodovini Chopinovega tekmovanja. Doslej je to italijanski pianist Maurizio Pollini, ki je leta 1960 zmagal pri osemnajstih letih in je napravil absolutno svetovno pianistično kariero ter nastopa še danes.

Marijan Zlobec


2 odziva na “Na Chopinovem tekmovanju v Varšavi zmagal Seong-Jin Cho”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja