Mihajlo Pupin končno v Ljubljani


V stoletju, posvečenem velikemu srbskemu izumitelju Mihajlu Pupinu, je velikana svetovne znanosti počastila Ljubljana in jutri Bled, ko bosta predsednika Republike Srbije Tomislav Nikolić in Republike Slovenije Borut Pahor odkrila Pupinov spomenik, darilo Srbije Sloveniji. Mihajlo Pupin je bil častni občan Bleda še iz predvojnih časov, ko je bil sicer že svetovno znan in je v Sloveniji izšla njegova avtobiografija Od pastirja do izumitelja, ki smo jo vsi brali že v osnovni šoli.

IMG_3911

Avtor razstave Aleksandar Vlajković in predsednik Tomislav Nikolić (desno), foto Marijan Zlobec

Obisk srbskega predsednika Tomislava Nikolića v Sloveniji je prav govoto predmet poročanja specializiranih zunanje in notranje političnih novinarjev. Vendar pa je bil Pupin ob Nikoli Tesli velikan, ki ga imamo Slovenci prav gotovo toliko za svojega kot poznamo ostale znanstvenike, le da še bolj intimno, s spoštovanjem in predvsem občudovanjem njihove neizmerne osebne skromnosti, ki je dandanes domala nepojmljiva.

IMG_3892

Visoki gostje pri županu Zoranu Jankoviću, foto Marijan Zlobec

Pupin je zaznamoval stoletje s svojo telefonijo in je, kot smo slišali na odprtju razstave na ljubljanskem Magistratu, oče mobilne telefonije. V Ljubljani Mihajla Pupina z dokumentarno razstavo Znanstvenik, ki je zaznamoval stoletje telekomunikacij 1915 – 2015 predstavljajo kot znanstvenika, ki je bil izbran za osebnost, ki bo „simbolno zaznamovala stoletnico nove dobe radijskih valov v svetu. Organizacija Združenih narodov UNESCO je začetek novega sveta telekomunikacij, nastalega leta 1915, povezala z izumiteljem Mihajlom Pupinom, očetom moderne telefonije, ki je s svojimi izumi omogočil telefoniranje na daljavo in tako povezal ljudi našega planeta.“

IMG_3928

Mihajlu Pupinu pripisujejo, kot piše na razstavi, številna znansteva odritja na področju radijskih valovanj, ki jih potrjujejo njegovi patenti iz leta 1915: prenos radijskih signalov s posredovanjem oddajnikov, razvoj radia in radijske tehnologije ter novih, modernih žičnih in mobilnih komunikacij.

Marijan Zlobec

IMG_3885

Razstava v Zgodovinskem atriju Magistrata

IMG_3927

IMG_3930

Mihajlo Pupin

IMG_3886

IMG_3932

IMG_3926


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja