Zubin Mehta je bil v Ljubljani na vozičku, ker so mu operirali koleno


Slavni indijski dirigent svetovnega slovesa Zubin Mehta je nastopil na 63. Ljubljana Festivalu tako rekoč kot invalid. Čeprav se morda poseganje v njegovo intimo zdi nespodobno, pa je po drugi strani dobro pojasniti, kaj je bilo v ozadju. Kot smo izvedeli na Dunaju, je bil operiran na kolenu in potemtakem takrat še ni mogel zanesljivo hoditi, sedaj pa da je že zdrav in lahko hodi.

Zubin Mehta je močno navezan na Ljubljano, še posebej ker je pri nas in od nas še naprej po Jugoslaviji lahko gostoval takoj po diplomi na Dunaju, ko ga še nihče ni poznal in vabil. Mladi umetniki si tako dobroto in zaupanje zapomnijo za vse živjenje. To je bila takrat osebna poteza in odločitev direktorja Slovenske filharmonije prof. Marijana Lipovška. Vsi slavni umetniki povedo domala isto: ko sem bil na začetku kariere, neznan in potreben pomoči ter podpore, je ni bilo od nikoder.

Mehta se poslavlja od Firenc, kjer je petdeset let bil gost dirigent in nazadnje umetniški vodja Maggio Musicale Fiorentino. Nekatere informacije pravijo, da naj bi se v Firence vrnil slavni Riccardo Muti, ki je lani zapustil Rimsko opero, sedaj pa ga v milansko Scalo spet vabi novi intendant Alexander Pereira. Oboje je zelo vprašljivo oziroma zelo malo možno, saj ima pogodbo v Chichagu podaljšano do poletja 2020.

Zubin Mehta se je poslovil od Ljubljane

Zapisal sem že, da se je nekaj dni pred odhodom na Salzburške slavnostne igre, potem v Luzern in milansko Scalo, svetovno znani dirigent Zubin Mehta z Izraelsko filharmonijo zaustavil v Ljubljani na 63. Ljubljana Festivalu. Prav tako sem omenil, da je bil verjetno eden redkih v dvorani, ki se je lahko spominjal svojih prvih koncertov pri nas s Slovensko filharmonijo, s katero pa odtlej ni imel več dirigentskih stikov, za razliko od Beografjske filharmonije, ki ji je dirigiral na spominskem koncertu v počastitev svojega profesorja Hansa Swarowskega, pri katerem je študiral tudi Uroš Lajovic, ki ga je v Beograd povabil. Lajovic je povabil še druge učence Swarowskega, na Mehtinem pa je bila solistka v Tretji Mahlerjevi simfoniji naša mezzosopranistka Mirjam Kalin. Koncert je bil v dvorani Kolarčeve univerze. Zapisal sem še, da je Mehta bolan; ima sladkorno bolezen, da težko hodi in da je na odru dirigiral sede…Občinstvo ga je pozdravilo s stoječimi ovacijami. Po koncertu so mu v sprejemni dvorani pripravili mizo za podpisovanje plošč s posnetki Izraelske filharmonije pod njegovim dirigentskim vodstvom (Schoenberg Gurrelieder, Bruckner Osma simfonija) in koncertnih programov. V prvo preddverje so ga k množičnemu in zelo hvaležnemu občinstvu, ki je njegov prihod pozdravilo z aplavzi in ovacijami, pripeljali na vozičku.

Zubin Mehta je imel v Ljubljani tako začetniško srečo kot možnost, da se nam je oddolžil, saj je v zadnjem obdobju pri nas gostoval kar trikrat. Ko sem ob njegovem prvem izmed zadnjih treh koncerrtov imel z njim intervju, se je spominjal vsega, kar je doživljal v Lubljani. Spominjal se je koncertnega programa, pri družini Marijana Lipovška, ki ga je povabil k sebi domov na kosilo, pa so mu najbolj ostali v spomini številni bicikli na njihovem stopnišču. Z Mehto sva se potem večkrat srečala v Firencah, na Dunaju in v Salzburgu. Vsakokrat me je pozdravil po slovensko: Kako ste?

Marijan Zlobec

IMG_2368

Dirigent Zubin Mehta je bil operiran na kolenu, foto Marijan Zlobec

IMG_2361

Zubin Mehta v Ljubljani, foto Marijan Zlobec

IMG_2352

Zubin Mehta je v Ljubljani dirigiral sede, foto Marijan Zlobec

IMG_2349

Stoječe ovacije za Zubina Mehto, foto Marijan Zlobec

IMG_2345

IMG_2382

Zubin Mehta je podpisoval programe in zgoščenke Izraelskih filharmonikov  čisto vsem, ki so to želeli, foto Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja