V Križanke prihaja Manca Izmajlova


Že pred tednom in še kak dan več je 64. Ljubljana Festival pripravil tiskovno konferenco, na kateri je bil med drugim govor o koncertu Mance Izmajlove v Križankah, napovedan za 5. september. Ker pa se je napovedovalo slabo vreme z dežjem, so koncert prestavili v Slovensko filharmonijo. In spet ker – je bilo že prodanih več vstopnic, kot gre ljudi v dvorano, so se odločili, da počakajo na ugodnejše vreme in koncert vendarle izpeljejo v Križankah. To se bo zgodilo drevi ob 20.30 v Poletnem gledališču v Križankah.

manca

Benjamin Izmajlov in Manca Izmajlova na Pergoli v Križankah, vse fotografije Marijan Zlobec

Naslov koncerta s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti pod vodstvom dirigenta in avtorja projekta Benjamina Izmajlova, ki je bil glavni pri velikem mednarodnem glasbenem in založniškem projektu, bo Pesmi mojih krajev.

brlek-20-img_6527

Darko Brlek na tiskovni konferenci

Pesmi mojih krajev pa je še naslov najnovejše zelo okusno in privlačno oblikovane zgoščenke (Humanist d.o.o.), ki jo je izdala Založba Družina. Manca Izmajlova je za naslovnico izbrala odprt ali razcveten gorenjski nagelj, ki manda že izginja s tamkajšnjih oken in balkonov, čeprav je to ena najbolj znanih lokalnih posebnosti.

manca-2-img_6795

Tiskovna konferenca na Družini

Koncert bo verjetno kar v celoti in morda še s kakšno drugo pesmijo predstavil vsebino zgoščenke. Glasbeni dogodek pa je hkrati posvečen petindvajseti obletnici samostojne slovenske države.

Kot so zapisali v programu 64. Ljubljana Festivala, sopotnika na glasbeni in življenjski poti Manca Izmajlova in Benjamin Izmajlov napovedujeta nepozabno doživetje za vse, ki ljubijo slovensko pesem. Prav z njo se je mednarodno priznana mezzosopranistka priljubila slovenskemu občinstvu – bodisi na koncertih bodisi z zgoščenkama Slovanska duša in Slovensko srce, pri katerih je kot producent in violinist sodeloval Benjamin Izmajlov. Nekaj priredb je napravil Slavko Avsenik mlajši, eno pa Patrik Greblo.

manca-3-img_6824

Manca Izmajlova in Benjamin Izmajlov med predstavitvijo zgoščenke

Benjamin Izmajlov je avtor vsebinske zasnove nocojšnjega koncerta in večine priredb pesmi. Njihov izvor pa je vendarle precej različen, od ljudskih pesmi in ponarodelih, kot so na primer Regiment po cesti gre, Barčica, Nocoj pa, oh, nocoj, Kje so tiste stezice, do ljudskih v obdelavi starejših (Miroslav Vilhar, Benjamin Ipavec, Pavel Kernjak…) in novejših skladateljev (Vinko in Slavko Avsenik) ter skladateljev bolj popularne glasbe, kot sta Jože Privšek (Tam, kjer sem doma) in Jure Robežnik (Lastovka).

manca-4-img_6855

Manca Izmajlova

Zgoščenko so posneli v Moskvi v Studiu 1 in Studiu 2 v okviru Mosfilm Studios z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije pod vodstvom dirigenta Sergeja Skripke. Sodelovala sta še sopran saksofonist Primož Fleischman in kitarist Klemen Smolej, ki so ju posneli v Studiu Avsenik v Begunjah. Prav tako že poprej pa so posneli oba sodelujoča zbora; Otroški zbor Osnovne šole Žirovnica in Komorni zbor AVE. Mix je bil opravljen v Moskvi, mastering pa v Vlado Meller Studios v ZDA. Zgoščenko so snemali v maju, juniju in juliju letos. V njej so objavljeni vsi teksti pesmi v slovenščini in angleškem prevodu.

Marijan Zlobec