Slovenski glasbeniki v mednarodnem prostoru


34. Slovenski glasbeni dnevi se v drugem tednu nadaljujejo s kar štirimi koncertnimi večeri. Prvi bo že drevi, 8. aprila, ob 19.30, ko bomo v Viteški dvorani Križank lahko prisluhnili violistki Maji Rome, harfistki Anji Gaberc in tolkalcu Simonu Klavžarju. Nastopili bodo v sklopu cikla Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev.

SLIKA 5.jpg

Maja Rome, foto Arhiv Festivala Ljubljana

Cikel Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev je najstarejša redna koncertna dejavnost tega stanovskega in strokovnega združenja, saj nepretrgano poteka od 1965. V zadnjih letih ga umetniško oblikuje mednarodno priznana skladateljica Nina Šenk, ki v programe izbranih slovenskih novitet kot tudi slovenskih glasbenih del polpretekle zgodovine uvršča še tehtna tuja sodobna dela. Tokrat bodo zazvenela dela Mateja Bonina, Heinza Holligerja, Györgya Ligetija, Maje Matić, Petra Šavlija in Larise Vrhunc.

Simon_Klavzar.jpg

Simon Klavžar

Skladbe bodo poustvarili uveljavljeni koncertanti, ki so obenem dejavni kot pedagogi na dveh osrednjih glasbenih ustanovah, ki sta v središču tokratnih Slovenskih glasbenih dnevov: Maja Rome je docentka na Akademiji za glasbo Ljubljana, prav tako Simon Klavžar, ki je tudi profesor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer poučuje tudi Anja Gaberc.

maxresdefault.jpg

Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana z Ambrožem Čopijem

Zborovski koncert (jutri, 9. aprila, ob 19.30 na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana) ponuja v poslušanje najbolj kakovostne zborovske sestave treh glasbenoizobraževalnih zavodov na Slovenskem, ki usmerjajo mlade glasbenike v glasbene poklice. Komorni pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika združuje študente različnih študijskih smeri in posega po zahtevnejši zborovski literaturi ter dosega visoko pevsko poustvarjalno raven, ki je bila nagrajena tudi z drugim mestom na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2018.

vrhovnik-1-img_2280.jpg

Komori zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Sebastjan Vrhovnik na koncertu ob 90- letnici Jakoba Ježa, foto Marijan Zlobec

Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija je zmagovalec Naše pesmi 2016. Poleg najvišjih uvrstitev na državni ravni žanje odlične uspehe tudi na mednarodnih tekmovanjih in gostovanjih na tujem. Sestavlja ga približno 40 dijakov Konservatorija, ki si želijo večjih izzivov in poglabljanja znanja vokalne tehnike.

31253047_2084457428461918_1416672607280824320_o.jpg

Dekliški zbor Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru

Dekliški zbor Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, ki ga vodi Tadeja Vulc, v svojih vrstah združuje pevke Mešanega zbora Oddelka za glasbo mariborske Pedagoške fakultete, ki so prav tako željne prepevati zahtevnejšo literaturo in so svojo kakovost nedavno potrdile s tretjim mestom na Naši pesmi 2018.

remote.jpg

Radovan Gobec

Ivan Sivec je napisal biografijo še enega izmed pomembnih Slovencev, čigar 110. obletnica rojstva bo v letu 2019. V knjigi je orisal življenje in delo Radovana Gobca ter nam ponudil na ogled njegovo življenjsko zgodbo in obsežno delo v glasbi – od skladatelja, predavatelja, zborovodje do organizatorja slovenskega zborovstva, ki mu je posvetil skoraj vse življenje. Avtor v prologu, desetih poglavjih, ki nosijo naslove po najznačilnejših delih iz vsakega obdobja (od »Pomladnih cvetk« do »Minljiv si«), in sklepnem delu opiše poleg življenjske zgodbe in del tudi Gobčevo predanost glasbi in predvsem domovini, ki se vseskozi pojavlja v njegovem delovanju. Vsebino dopolnijo podatki o delu in vtisi znanih Slovencev o njem, popestrijo pa v besedilo vključene anekdote in zapisi družine. Predstavitev bo v sredo, 10. aprila, ob 10. uri v  Viteški dvorani Križank,

SLIKA 7 Foto Anea Mercedes Anžlovar.jpg

Anea Mercedes Anžlovar

Ob 100. obletnici ustanovitve Konservatorija za glasbo pri Glasbeni matici pripravljajo v četrtek, 11. aprila, ob 19.30 v Viteški dvotani Križank prav poseben večer.

Na programu bodo samospevi avtorjev, ki so imeli pomembno vlogo pri razvoju slovenske glasbene identitete. V interpretaciji več pevcev bomo slišali dela Benjamina Ipavca, Hrabroslava Volariča, Frana Gerbiča, Zorka Prelovca, Lucijana Marije Škerjanca, Antona Lajovca, Marijana Lipovška, Pavla Merkúja, Katarine Pustinek Rakar in Izaka Hudnika. Program slovenskega samospeva skozi čas bodo izvedli interpreti, ki se šolajo na različnih pevskih šolah oziroma pevskih oddelkih po Sloveniji in v sosednji Avstriji. Solisti bodo Emilija Štembal in Elizabeta Čebular, otroška glasova, sopranistka Neža Vasle, sopranistka Anea Mercedes Anžlovar, sopranistka Urška Plešivčnik, tenorist Rok Ferenčak, baritonist Krištof Koležnik, baritonist Tilen Udovič in baritonist Jaka Mihelač. Pri klavirju jih bo spremljal Tadej Podobnik.

SLIKA 8.jpg

Matjaž Bogataj

Sklepni koncert 34. Slovenskih glasbenih dnevov izpostavlja nekatere najuspešnejše slovenske glasbenike mlajše generacije, ki ustvarjajo mednarodno kariero, in jih povezuje na skupnem odru: flavtista Marka Zupana, klarinetista Tomaža Močilnika, oboistko Živo Loštrek, fagotista Tonka Huljeva, hornista Andreja Žusta, violinista Matjaža Bogataja, violistko Geo Pantner Volfand, violončelista Jaka Stadlerja in kontrabasista Iztoka Hrastnika. V znamenju v mednarodnem prostoru prepoznavnih glasbenikov, nekdanjih študentov ljubljanske Akademije za glasbo, je tudi program nonetov Nine Šenk (1982), Tomaža Bajžlja (1979) in Nejca Bečana (1984). Uokvirjata ga Kvintet in Nonet Slavka Osterca (1895–1941). Koncert bo v petek, 12. aprila, ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Marijan Zlobec