Še letos milijon evrov za NUK 2 ?


Outsider je v veliki čitalnici NUK organiziral pomemben dogodek z naslovom Kje so zidovi NUK 2? kot nadaljevanje pobude o izgradnji nacionalnih objektov, ki že desetletja čakajo na uresničitev in so jo objavili aktualni številki revije Outsider.

Matej-Pušnik-3028-1317x877.jpg

Polna velika čitalnica NUK, foto Matej Pušnik

Velika čitalnica NUK je bila nabito polna. Sedežev ni bilo dovolj za vse. V dvorani pa je sedel eden od dveh ljudi v državi, ki ima dejansko moč (in odgovornost) za realizacijo tako pomembnega projekta. To je minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo., ki je v tem trenutku še minister za kulturo.

Matej-Pušnik-2827-900x600.jpg

Program je trajal skoraj dve uri. Srečanje sta z nagovori gostov in občinstva začeli soorganizatorka pobude in urednica revije Outsider Nina Granda ter gostiteljica Martina Rozman Salobir, ravnateljica NUK. Sledila je predstavitev projekta NUK 2, ki je leta 2012 zmagal na mednarodnem arhitekturnem natečaju. Avtorji: Bevk Perović arhitekti. Enajst predstavnikov angažirane javnosti je ministru utemeljilo potrebo po gradnji NUK 2. Sledila je okrogla miza, , ki jo je vodila Ajda Bračič, Outsider.

Nekaj poudarkov večera

Pikalo unnamed (37).jpg

Bevk Perović, dr. Jernej Pikalo in Martina Rozman Salobir

Dr. Mladen Dolar: »Potreba po prostorski širitvi NUK se je pojavila že leta 1976 in od takrat že odgovorni politiki obljubljajo podporo temu pomembnemu nacionalnemu projektu.«

Bevk Perović arhitekti: »Projekte potrebne za gradnjo bi lahko pripravili v enem letu.«

Miloš Kosec, Outsider: »NUK 2 ni simbol. Je osnovna infrastruktura, ki bi jo že zdavnaj morali zgraditi.«

Dr. Jernej Pikalo (minister): »Tega sicer nisem imel namena povedati, ampak še v tem letu bomo namenili 1 milijon evrov za pripravo dokumentacije.« (Po tiskovnem sporočilu).

NUK 2 unnamed (38).jpg

Vasa Perović: NUK II – Magnet, socialna platforma, živo središče mesta

Marijan Zlobec