Na 68. Ljubljana Festival prihaja Ana Netrebko


Direktorju in umetniškemu vodji Festivala Ljubljana Darku Brleku v zadnjih treh, štirih, morda petih mesecih ni bilo lahko ali ni v miru preživel niti enega dne, kljub karanteni od sredine marca, saj je moral nenehno “regulirati” program 68. Ljubljana Festivala, sprejemati opravičila in odpovedi, hkrati pa se v mednarodnem merilu ni vedelo, ali letošnji poletni festivali sploh bodo. Odpadel je slavni Wagnerjev v Bayreuthu, Velikonočni in Binkoštni v Salzburgu, kjer so napovedali skrajšan in reduciran program poletnih Salzburških slavnostnih iger, a podrobnega programa še vedno niso predstavili, kar je prvič v stoletni zgodovini festivala. Biti odgovoren za vse, a hkrati odvisen od sto zunanjih okoliščin, je pravcati podvig tako direktorja kot njegove celotne ekipe, MOL in številnih sponzorjev, ki so se po tradiciji predstavili tudi na danešnji tiskovni konferenci, prvič na Kongresnem trgu oziroma v Parku Zvezda.

DST_0344

Tiskovna konferenca prvič na javnem prostoru v Parku Zvezda, foto Festival Ljubljana

Ljubljana Festival bo v letu 2020 potekal že oseminšestdesetič. Končno je prišel čas, da se umetnost vrne tudi na poletne odre, v dvorane, zgodvinska koncertna prizorišča, poletne Križanke… Kljub trenutnemu stanju in ukrepom, povezanih z njim so vsekakor glavno vodilo kot vedno odličnost, ustvarjalnost, želja občinstvu omogočiti najboljšo umetniško izkušnjo in navdušiti tudi najzahtevnejše kulturne zanesenjake. Od julija do septembra bomo priča baletnim in opernim predstavam, muzikalom, komornim in simfoničnim koncertom, gledališkim predstavam, Mednarodni likovni koloniji, Ljubljana Festivalu na Ljubljanici, mojstrskim tečajem ter otroškim in mladinskim delavnicam.

Ana Netrebko z Rusalko

Zaradi posledic koronavirusa so bili v Festivalu Ljubljana negotovi do zadnjega trenutka in kot so povedali na današnji predstavitvi v Parku zvezda, so ponosni, da bodo na letošnjem festivalu gostili izjemno rusko operno pevko Ano Netrebko, ki bo skupaj s tenoristom Jusifom Ejvazovomm zapela brezčasne operne arije, ter koncert izvrstnega nemškega tenorista Jonasa Kaufmana, ki bo občinstvo navdušil s svojim posebnim tenorskim glasom.

Pie Jesu

Na programu bodo številna izjemna slovenska in tuja gostovanja: otvoritev z Beethovnovo 9. simfonijo pod taktirko maestra Charlesa Dutoita, koncert, posvečen jubileju Mojmirja Sepeta, opereti Grofica Marica in Netopir, baletni predstavi Falling Angels in Gusar, opera Nabucco, I Solisti Veneti, violinistka Lana Trotovšek in pianistka Maria Canyigueral z izvedbo vseh Beethovnovih violinskih sonat, premierna izvedba muzikala Lolita iz Sankt Peterburga, zaključek festivala s slovitim Filharmoničnim orkestrom milanske Scale in še bi lahko naštevali. Posebno pozornost bodo namenili 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna, ki so ga v program uvrstili še pogosteje kot sicer.

Turandot

Beethovnovo leto – Otvoritev z evropsko himno pod taktirko Charlesa Dutoita

Drugega julija bodo 68. Ljubljana Festival slavnostno začeli z veličastno himno združene Evrope, Beethovnovo 9. simfonijo, ki po mnenju mnogih izraža občutje brezpogojne povezanosti med ljudmi in vero v humanistične ideale. Ludwig van Beethoven jo je ustvarjal vse življenje, v njej pa so se zgostila vsa njegova življenjska in glasbena spoznanja. Ko je napisal prve tri stavke, se je odločil, da bo vključil tudi soliste in zbor, kar je bila za tisti čas zelo tvegana odločitev. Delo, ki ga je končal v začetku leta 1824, je bilo že ob nastanku izjemno napredno, predvsem zaradi razširitve koncepta simfoničnega orkestra, orkestrskega aparata ter sporočilnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=0mHC295USe0

Deveta Beethovnova s Charlesom Dutoitom

Prva izvedba, ki jo je Beethoven dirigiral takrat že popolnoma gluh, je bila na Dunaju maja istega leta, zgodovinsko gledano pa so jo zaznamovale številne posebne priložnosti. Izvajali so jo denimo ob vnovičnem odprtju Wagnerjevega gledališča v Bayreuthu, padcu berlinskega zidu, postala pa je tudi himna nove, združene Evrope. Drugega julija bo mogoče prisluhniti glasbeni mojstrovini v izvedbi Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije ter Komornega zbora Megaron pod taktirko večkrat odlikovanega švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita, ki je nedavno prejel prestižno zlato medaljo Kraljeve filharmonične družbe, od leta 2018 pa nosi naziv glavnega gostujočega dirigenta Orkestra Sanktpeterburške filharmonije.

Uvod v koncert pa bo Beethovnov Tretji klavirski koncert s pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak.

Koncert bo na Kongresnem trgu.

Lana Trotovšek z Beethovnovim Violinskim koncertom v Zagrebu

Beethovnove sonate za violino in klavir z Lano Trotovšek

V Viteški dvorani Križank bo 3., 4. in 6. avgusta z Beethovnovimi sonatami za violino in klavir nastopila slovenska violinistka Lana Trotovšek ob spremljavi pianistke Marie Canyigueral iz Španije. Lana Trotovšek je od debija z Orkestrom Marijinega gledališča pod vodstvom Valerija Gergijeva leta 2012 nastopila z več svetovno priznanimi orkestri: z Jurijem Bašmetom in Moskovskimi solisti, Londonskim simfoničnim orkestrom pod taktirko Gianandrea Noseda, Sergejem Krilovom in Litovskim komornim orkestrom, Orkestrom tržaškega opernega gledališča Verdi pod taktirko Tan Duna, Orkestrom Slovenske filharmonije, Šanghajskim, Sarajevskim in Zagrebškim filharmoničnim orkestrom, Orkestrom RTV Slovenija in Komornim orkestrom iz Filadelfije. Leta 2009 je podiplomski študij končala na Konservatoriju za glasbo in ples Trinity Laban v Londonu, kjer je zdaj profesorica. Igra na violino Pietra Antonia dalla Coste iz leta 1750.

100881909_10159937216787627_7371846734021918720_n

Ana Netrebko pred kratkim v Badnu, foto FB profil

Ana Netrebko bo nastopila na Kongresnem trgu 18. avgusta

Očarljiva in karizmatična ruska sopranistka Ana Netrebko z občudujočimi glasovnimi sposobnostmi in vznemirljivo, prepoznavno barvo svojega glasu ter prvovrstnim igralskim talentom velja za operni idol in je v zadnjem obdobju najbolj cenena operna pevka na svetu.

Trubadur

Njen raznovrstni repertoar se v zadnjem času najpogosteje dotika del pozne romantike. Vokalna zrelost pa ji omogoča uprizoritve osrednjih vlog v operah Verdija, Puccinija in Wagnerja.

https://www.youtube.com/watch?v=0v_0c783Xi0

O mio Babbino caro

Azerbajdžanski tenorist Jusif Ejvazov je svojo mednarodno kariero začel z odmevnim nastopom v vlogi Turidda v Mascagnijevi Cavallerii rusticani v Milanu. Potem je nizal uspeh za uspehom po vsem svetu in postal eden najbolj zaželjenih tenoristov svoje generacije. Nerazdružljivi par tako v zasebnem življenju kot na odru skupaj ustvarja vse od prve skupne uprizoritve Puccinijeve opere Manon Lescaut v Rimu leta 2014.

La Boheme

Ikonski operni duo bo spremljal Orkester Slovenske filharmonije, ki ga bo vodil Michelangelo Mazza. Italijanski operni dirigent je debitiral z Verdijevim Falstaffom v Theatro Municipal São Paulo v Braziliji in si kmalu ustvaril mednarodni ugled, ki ga še dodatno utrjuje z rednim sodelovanjem z opernim zvezdnim duom in dirigiranjem več orkestrom na gala koncertih po najprestižnejših koncertnih dvoranah po svetu.

101174584_10159937216642627_8411673215625068544_n

Ana Netrebko

We love Mozart in Spev minljivosti

V letu, posvečenem Beethovnu, bo prefinjena in elegantna Mozartova glasba dobrodošla koncertna popestritev. Mate Bekavac se izvajanju njegove glasbe posveča od 13. leta. Slovenski klarinetist, dirigent, umetniški vodja in skladatelj, mednarodno priznani koncertant, znan kot Paganini klarineta, je študiral v Gradcu pri Beli Kovacsu in pri rosnih 18 letih magistriral na Mozarteumu v Salzburgu. Zatem je nadaljeval študij še v New Yorku in Parizu. Pogosto se na koncertnih odrih pojavlja z najznamenitejšo slovensko flavtistko Ireno Grafenauer, prejemnico Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 2005, ki kot solistka nastopa z najboljšimi orkestri in dirigenti današnjega časa. Njena izjemna diskografija vključuje tudi sodelovanje v obsežnem glasbeno-založniškem projektu pri izdaji Mozartovih zbranih del na 180 ploščah.

Mozart z Ireno Grafenauer

Klarinetu Mateja Bekavca bomo na letošnjem festivalu prisluhnili dvakrat, na večeru Mozartove glasbe s flavtistko Ireno Grafenauer in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter Spevu minljivosti ob spremstvu Komornega orkestra Slovenske filharmonije. (15. julija Kongresni trg, 17. julija Preddverje Križank)

Obujanje baročne glasbe in glasbene dediščine

Baročni ansambel Wrocław združuje uveljavljene glasbenike in pevce iz Poljske, Češke, Velike Britanije in Nemčije. Vsi so priznani specialisti za historično izvajalsko prakso. Zasedba, ki deluje od leta 2012, se osredotoča na raziskovanje manj poznanega repertoarja Srednje Evrope. Veliko pozornost posveča oživljanju renesančne in baročne glasbe Poljske. Pohvali se lahko z impresivno diskografijo z mnogo nagrajenimi albumi. Kraljevi dvor v Varšavi in kraljeva katedrala v Krakovu sta (bili) za Poljsko stoletja neizmerno pomembna, saj se je v njiju odločala usoda naroda ter se izoblikovala politična, nacionalna in kulturna identiteta države. Od 16. do 18. stoletja je bil na kraljevem gradu sedež skupnosti narodov Poljske in Litve. Nekje na sredi tega obdobja, v 17. stoletju, so za ti ustanovi pisali glasbo Grzegorz Gerwazy Gorczycki, Barłomiej Pękiel, Marcin Mielczewski in Stanisław Sylwester Szarzyński. Baročni ansambel Wrocław največ in pogosto nastopa na Poljskem, poleg tega je gost mednarodnih festivalov, ko so Wratislavia Cantans, Usedomer Musik in Ohridsko poletje. (14. julija, Župnijska cerkev svetega Jakoba).

Zima – Largo

Štirje letni časi s Solisti Veneti

Orkester I Solisti Veneti, ki je bil ustanovljen leta 1959, bo nastopil 23. julija. Vse od začetka pa do svoje smrti leta 2018 ga je vodil Claudio Scimone. Za seboj imajo že skoraj 6000 koncertov v več kot 90 državah. Redno se udeležujejo najpomembnejših mednarodnih festivalov, njihova diskografija šteje več kot 350 naslovov, poleg tega so izjemno kulturno in promocijsko dejavni. Prejeli so številna najvišja glasbena priznanja ter sodelovali z nekaterimi najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, José Carreras, June Anderson. Oživili so na stotine neznanih del, ki sodijo v italijansko glasbeno dediščino. Veliko uglednih skladateljev naše dobe, denimo Ennio Morricone, jim je posvetilo glasbena dela. Na koncertu v Ljubljani bodo izvedli znano baročno mojstrovino, cikel koncertov Štirje letni časi Antonia Vivaldija ter dela T. Albinonija, G. Bottesinija, A. Bazzinija in A. Pascullija.
(23. julija, Preddverje Križank).

Zvoki flavte, čembala in viole da gamba

V Slovenski filharmoniji bo 28. julija nastopil flavtist Boris Bizjak. Slovenski glasbenik, ki živi in deluje v Londonu, je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Fedje Rupla in študiral pri Marziu Contiju v Firencah. Nagrajenec številnih tekmovanj je koncertiral kot solist in komorni glasbenik po Evropi, na Japonskem, Kitajskem in v Združenih državah Amerike. Leta 2016 je imel serijo koncertov ob 25-letnici samostojne Republike Slovenije. Bizjak se ukvarja tudi z zvočnim inženiringom pri Hedone Records. Nedavno je bil njegov CD s posnetki violinistke Lane Trotovšek in pianistke Marie Canyigueral nagrajen s srebrno medaljo global music awards 2016. Boris Bizjak je ustanovitelj bienalnega mednarodnega festivala komorne glasbe Blackheath in ansambla London Brandenburg Soloists, s katerim redno nastopa po Veliki Britaniji. Spremljala ga bosta priznana domača interpreta baročne glasbe, ki se koncertno uveljavljata po vsem svetu. Tomaž Sevšek Šramel je docent za orgle na Akademiji za glasbo Ljubljana, kot organist in čembalist sodeluje z orkestroma Slovenske filharmonije in RTV Slovenija ter z zbori, komornimi zasedbami in znanimi solisti. Domen Marinčič, dolgoletni umetniški vodja Festivala Radovljica, je sodeloval pri snemanju petintridesetih zgoščenk za znane založbe. Kot gostujoči profesor predava na evropskih visokošolskih in mednarodnih muzikoloških simpozijih ter je za izvedbe in notne izdaje rekonstruiral izgubljene glasove nepopolno ohranjenih del 17. in 18. stoletja. (28. julija, Preddverje Križank)

Svetovna premiera avstrijsko-ruskega ansambla

Ansambel Gustava Mahlerja sta leta 1996 ustanovila violinistka Elena Denisova in pianist Aleksej Kornienko. Sestavlja ga krog posebej izbranih solistov, ki zmorejo s svojimi brezhibnimi izvedbami ustvariti edinstvena glasbena doživetja. Ansambel je reden gost festivala Wörthensee Classics, pogosto nastopa v Konzerthausu na Dunaju in na drugih koncertnih prizoriščih v mestu. Odmevni so bili nastopi na Nizozemskem, Finskem in v Italiji. Elena Denisova je ena izmed mednarodno priznanih violinistk, ki poseže tudi po najzahtevnejših glasbenih delih. Je ustanoviteljica avstrijskega Združenja Gustava Mahlerja in Ansambla Gustava Mahlerja, Združenja klasične glasbe Etcetera ter umetniška direktorica festivala klasike Wörthersee, aktivna žirantka na mednarodnih tekmovanjih violinistov, prireja pa tudi mojstrske tečaje. Pozornost v tem programu takoj pritegne Koncert za violino št. 2 Ludwiga van Beethovna, ki ga je skladatelj Franz Hummel napisal na pobudo violinistke Elene Denisove, in to kot transkripcijo Koncerta za klavir št. 2, op. 19. (21. julija, Viteška dvorana Križank).
(se nadaljuje)

Marijan Zlobec


%d bloggers like this: